https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pripravuje-se-dalsi-expedice-masarykovy-univerzity-do-antarktidy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Připravuje se další expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy

12.12.2021 01:05 | BRNO (ČTK)
Základna Johanna Gregora na Antarktidě.
Základna Johanna Gregora na Antarktidě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na mrazivé počasí i pandemické komplikace se připravují účastníci letošní expedice Masarykovy univerzity do Antarktidy. Cílem expedice je pokračovat v dlouhodobém monitorování klimatu a sledování stavu ledovců, zmrzlé půdy i odledněného území a říčních a jezerních systémů. Zoologické výzkumy se budou týkat ptáků, například rybáků, buřňáků a tučňáků, i savců, konkrétně tuleňů, lachtanů a rypoušů.
 

„Nově zahájíme pětiletý projekt Junior Star, zaměřený na studium dlouhodobé změny trvale zmrzlé půdy v oblasti Antarktického poloostrova. Další novinkou bude posílení výzkumu vlivu stresu na fyzické zdraví pracovníků v polárních oblastech,“ uvedl vedoucí letošní expedice Filip Hrbáček.

Expedice bude mezinárodní. Spolu s experty z Masarykovy univerzity, která základnu provozuje, se zúčastní také doktorand z Leedsu. Dva zástupce vysílá Univerzita Karlova.

Odjezd z Brna do Vídně je plánovaný na 16. prosince. Z Vídně se tým letecky přepraví do Punta Arenas v Chile. Po uplynutí karantény zamíří 28. prosince letecky na ostrov krále Jiřího a lodí na ostrov Nelson a následně na Mendelovu základnu. Návrat je plánovaný na začátek března.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DV

DV

12.12.2021 13:02
A jakou dopravu bude ta expedice používat? Doufám, že výhradně na sluneční a větrný pohon, a totéž topení. Kolik sebou vezou FV panelů, aby mohli topit?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist