https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-se-meteorologove-myli-tak-casto-mohou-za-to-tajemne-atmosfericke-interni-vlny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proč se meteorologové mýlí tak často? Mohou za to tajemné atmosférické interní vlny

29.1.2013 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Julie Crockettová se svými kolegy při výzkumu interních vln v laboratorních podmínkách.
Julie Crockettová se svými kolegy při výzkumu interních vln v laboratorních podmínkách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Mark A. Philbrick, Jaren Wilkey, Mark A. Philbrick / Brigham Young University
Meteorologové v americkém Utahu v roce 2011 předpověděli bouře, které měli region zasáhnout v době Díkůvzdání. Školy na základě jejich varování vyhlásily školní volno a nechaly děti doma. Žádná děsivá bouře se ale vůbec nekonala. Jak tvrdí Julie Crockettová, profesorka strojního inženýrství, nebylo by správné zlobit se na meteorology, že se mýlí tak často. Mohou za to atmosferické interní vlny.
 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.

Atmosferické interní vlny jsou vlny, které se šíří mezi vrstvami s nízkou a vysokou hustotou vzduchu. Jak říká Julie Crockettová z Brigham Young University, tyto vlny se těžko popisují, ale každý je někdy mohl zažít nebo vidět. Příkladem mohou být pravidelné „řádkované“ vzory mraků. Nebo turbulence letadla. Ty jsou způsobené tím, že se potkají dvě interní vlny a zlomí se.

„Interní vlny je těžké zachytit. Šíří, přenášejí a ukládají energii, která je kolem nás,“ říká Crockettová. „Předpovědi počasí s nimi v malém měřítku nepočítají. Celková předpověď proto pak může být trochu jiná, než je pak skutečnost. A někdy může být zcela mimo.“

„Interní vlny mohou svou energií ovlivnit například sílu větru. Mohou jej posílit, nebo naopak zeslabit. To pak může mít ve velkém měřítku extrémní dopady na projevy počasí,“ popisuje Julia Crockettová. Spolu se svými kolegy se snaží zjistit, jak tyto atmosferické interní vlny fungují.

Atmosferické interní vlny jsou příbuzné interním vlnám oceánům, které vznikají obdobně - mezi vrstvami vody s nízkou a s vysokou hustotou. Tyto vlny jsou pozorovatelné z vesmíru a mají zásadní vliv na proudění vody v oceánech. Oba druhy interních vln mají společné to, že jsou nositeli energie, která má vliv na klima.

Crockettová se ve svém posledním výzkumu zaměřila na sledování toho, jak na sebe působí interní vlny velkého měřítka a interní vlny malého měřítka a co se děje s energií, kterou vlny nesou.

V laboratorních podmínkách sledovala, jak se ve speciálním tanku šíří vlny. Snažila se přitom se svými studenty a kolegy přijít na to, jak mohou klimatické změny ovlivňovat interní vlny a jak pak tyto změněné vlny mohou ovlivňovat počasí. „Porozumění tomu, jak se pomocí vln šíří energie, je velmi důležité pro posuzování klimatu ve velkém měřítku,“ tvrdí Crockettová.


reklama

 
Další informace |

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist