https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-zmapuje-pres-30-tisic-kontaminovanych-mist-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Projekt zmapuje přes 30 tisíc kontaminovaných míst v Česku

12.6.2019 00:11 | PRAHA (ČTK)
Přes 33.000 potenciálně kontaminovaných lokalit v Česku zmapuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí. / Ilustrační foto
Přes 33.000 potenciálně kontaminovaných lokalit v Česku zmapuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přes 33.000 potenciálně kontaminovaných lokalit v Česku zmapuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Vytvoří databázi s informacemi o těchto místech, například míře jejich kontaminace či riziku. Na včerejší tiskové konferenci to řekl ředitel CENIA Miroslav Havránek. Operační program životní prostředí a Fond soudržnosti Evropské unie poskytly na projekt dotaci 116,6 milionu korun.
 

Především z leteckých a satelitních snímků vytipovali odborníci zhruba 33.000 lokalit, které mají některé charakteristiky kontaminovaných míst. "V tuto chvíli začínají týmy projíždět území Česka a vyhodnocovat jednotlivé lokality, jestli tam kontaminace je, jak je závažná, jaký druh, jestli vyžaduje sanační opatření nebo zda je tam nějaký vývoj v čase," řekl Havránek. Podle CENIA jsou jedním z nejhorších způsobů kontaminace černé skládky, které se nejvíce vyskytují ve Středočeském a Olomouckém kraji.

Agentura tak zahajuje druhou etapu projektu Národní inventarizace kontaminovaných míst, letos v lednu se uskutečnila první fáze. Během ní byly testovány metody mapování míst a systém sbírání informací. Hodnocení se uskutečňuje ve spolupráci s místními správami, s veřejností, s Českou inspekcí životního prostředí a vlastníky pozemků. Výsledky budou poskytnuty krajům. Každé místo bude mít svůj záznam ve výsledné databázi a odborníci stanoví, jak urgentní je stav lokality vzhledem k životnímu prostředí.

"Výsledkem procesu by mělo být, aby se daná místa napravovala," uvedl Havránek. Díky projektu by se podle agentury mělo zlepšit životní prostředí, omezit rizika kontaminace ze starých ekologických zátěží a přispět k lepšímu územnímu plánování. "Je zcela v kompetenci příslušných úřadů, zda a jakým způsobem k sanaci kontaminovaných míst přistoupí s ohledem na jejich zdroje," řekla šéfka komunikace agentury CENIA Helena Benešová. Projekt bude ukončen vytvořením finální databáze a hodnoticími zprávami v prosince 2021.

CENIA je příspěvkovou organizací ministerstva životního prostředí. Jejím cílem je shromažďování, hodnocení a interpretace informací o životním prostředí a jejich poskytování odborné i laické veřejnosti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist