https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/propast-pod-papousci-skalou-u-ceskeho-krumlova-se-nesmi-sjizdet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Propast pod Papouščí skálou u Českého Krumlova se nesmí sjíždět

11.5.2018 05:28 | Č. KRUMLOV (ČTK)
Loni splulo Vltavu podle odhadů 250.000 lidí. Letošní sezonu oficiálně zahájilo 21. dubna odemykání řeky v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodu. V posledních letech přibývá cizinců, kteří chtějí Vltavu splout. Turisté nejčastěji využívají vícemístné gumové rafty. / Ilustrační foto
Loni splulo Vltavu podle odhadů 250.000 lidí. Letošní sezonu oficiálně zahájilo 21. dubna odemykání řeky v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodu. V posledních letech přibývá cizinců, kteří chtějí Vltavu splout. Turisté nejčastěji využívají vícemístné gumové rafty. / Ilustrační foto
Státní plavební správa omezila kvůli havarijnímu stavu části Barevné skály u Českého Krumlova provoz na Vltavě. Vodáci pod skalou projedou jen do pěti metrů od levého břehu, propustí u pravého břehu je zakázáno proplouvat. Práce na sanaci skály, kde hrozí, že se odlomí její asi tisícitunová část, začnou 20. května. Včera to řekli mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová a Jiří Šefl z Krajského ředitelství Lesů ČR v Českých Budějovicích. Za odstranění nebezpečné části skály zaplatí Lesy ČR do deseti milionů Kč.
 

Lesy ČR, kterým Barevná, známá také jako Papouščí, skála v Novém Spolí patří, vyhlásily krizovou situaci. "Soudní znalec označil masiv jako nestabilní, kdy přímo ohrožuje život a majetek v jeho blízkosti. Přes zimu se v části masivu rozšířila jedna ze spár a hrozí, že se odlomí až tisícitunový blok horniny," uvedla Nestávalová.

Lesy ČR proto zavřely silnici pod skalou, která spojuje Nové Spolí a Větřní. Prostor je ohrazený plotem. Další bezpečnostní opatření vydala Státní plavební správa, která v daném úseku omezila plavební provoz. "Do odvolání zakázala proplouvání propustí u pravého břehu a převedla veškerý provoz v prostoru nad jezem Konopa k levému břehu," řekla Nestávalová.

Překonat jez pod skálou lze pouze ve vzdálenosti do pěti metrů od levého břehu, vodáky budou navádět signální znaky a směrové šipky. Povodí Vltavy, které spravuje vodní cestu, upravilo koryto řeky u levého břehu tak, aby šlo jez sjet, nebo přenést lodě a rafty pod levobřežní opěrnou zdí. Šefl včera řekl, že zákaz proplouvání propustí již platí.

Záchranné práce na skále, rozdělené na dvě části, by měly začít 20. května. Nejdřív je třeba odstranit bezprostřední stav ohrožení, tato etapa by měla skončit do 30. června. Pak se upřesní další opatření nutná k trvalé stabilizaci celého masivu skály, Lesy ČR předpokládají, že tyto sanační práce skončí do 15. prosince 2018.

Kvůli nebezpečí sesuvu je od března zavřená cesta pod masivem, jsou na ní zátarasy a od dubna i dvoumetrový neprůchozí plot. Částka za asanaci, kterou zaplatí Lesy ČR, by neměla přesáhnout deset milionů Kč bez DPH, řekla již dříve mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Loni splulo Vltavu podle odhadů 250.000 lidí. Letošní sezonu oficiálně zahájilo 21. dubna odemykání řeky v Českém Krumlově a ve Vyšším Brodu. V posledních letech přibývá cizinců, kteří chtějí Vltavu splout. Turisté nejčastěji využívají vícemístné gumové rafty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist