https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prosklene-zastavky-hromadne-dopravy-kazda-sedma-je-pro-ptaky-nebezpecna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prosklené zastávky hromadné dopravy: každá sedmá je pro ptáky nebezpečná

13.6.2016 01:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zastávka v Kněževsi byla pro ptáky nebezpečná. Místní škola ve spolupráci s reklamní agenturou vymyslela netradiční polep s kruhovými prvky.
Zastávka v Kněževsi byla pro ptáky nebezpečná. Místní škola ve spolupráci s reklamní agenturou vymyslela netradiční polep s kruhovými prvky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Iva Farová / Česká společnost ornitologická
Na konci února spustila Česká společnost ornitologická kampaň Bezpečné zastávky. Nyní jsou k dispozici průběžné výsledky. 130 dobrovolníků po celé republice zhodnotilo přes dva a půl tisíce zastávek hromadné dopravy. A každá sedmá je pro ptáky nebezpečná. Deset zastávek se také podařilo jednoduchou úpravou vylepšit. Informuje o tom Česká společnost ornitologická.
 

Ornitologové odhadují počty ptáků, kteří se zabijí nárazem do prosklených ploch, jsou statisíce. Zastávky na tom mají nezanedbatelný podíl. Lidé zapojení do projektu pomohli vyhodnotit dva a půl tisíce zastávek. „O většině zastávek stále nevíme nic a pomoci snížit riziko zbytečných úmrtí ptáků může opravdu každý,” říká Zbyněk Janočka z České společnosti ornitologické. „K vyhodnocení nebezpečnosti zastávky není třeba žádných zvláštních znalostí.”

Velké skleněné plochy představují pro ptáky velké nebezpečí. Čiré plochy ptáci často neregistrují a odraz ve skle vytváří dojem, že se za nimi nachází volná krajina. Střety ptáků s těmito stavebními prvky jsou často smrtelné. ČSO dlouhodobě usiluje na zabezpečování budov a protihlukových stěn podél silnic a dálnic, od letoška rozšířila záběr na další druh nebezpečných skleněných ploch – zastávek hromadné dopravy. „S pomocí veřejnosti vybíráme opravdu nebezpečné zastávky a následně jednáme s majiteli a provozovateli o jejich efektivním zabezpečení,” vysvětluje Janoška.

Ne všechny zastávky jsou totiž pro ptáky nebezpečné – některé jsou vyrobeny z neprůhledných materiálů. Některé jsou sice ze skla, ale v místech, kde není pravděpodobný velký výskyt ptáků. Pokud jsou prosklené zastávky v místech s většími plochami zeleně nebo poblíž vodního toku, je riziko již značné.


Přečtěte si Ornitologové radí, jak udělat prosklené zastávky bezpečnější pro ptáky


Zabezpečení zastávek je přitom snadné – skleněnou plochu stačí polepit dostatečně hustě pruhy, pravidelným vzorem či jednotlivými samolepkami tak, aby pro ptáky opticky působila jako bariéra.

"Veřejnost přitom může vzít osud ptáků i do vlastních rukou a po dohodě s provozovateli nebezpečné zastávky zabezpečit. Vzorem přitom mohou být děti a učitelé škol na pražském Smíchově, ve Vrchlabí, v Manětíně či v Kněževsi," říká Zbyněk Janočka. Oblíbené jsou samolepky se siluetami ptáků, ovšem dobře poslouží jakýkoli tvar. V Rousínově tvoří polep pravidelnou mřížku, ve Zlíně byly jako polep použity horizontální proužky, nebo v Kněževsi byly použity graficky zajímavé kruhové prvky. "Bohužel stále nejčastěji používané osamocené černé siluety dravců požadovaný efekt nemají," upozorňuje Janoška. „Silueta dravce ptáky neodradí a ti do skla narazí třeba těsně vedle ní. Je nutné, aby byly samolepky vylepeny opravdu hustě a rozbíjely tak dojem souvislé prostupné plochy.”

Do hodnocení bezpečnosti zastávek se může zapojit kdokoliv, stačí navštívit zastavky.birdlife.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist