https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protesty-italskych-zemedelcu-se-zatim-vyhybaji-velkym-mestum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protesty italských zemědělců se zatím vyhýbají velkým městům

31.1.2024 16:20 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Protesty italských zemědělců, kteří podobně jako jejich kolegové ve Francii, Belgii či Německu vyjeli s traktory do ulic, se zatím vyhýbají velkým městům. Dnes jsou demonstrace a blokády hlášeny ze Sardinie, Ligurie či některých oblastí na jihu země, píše agentura ANSA. Zemědělci žádají větší podporu od vlády pro svůj sektor, který je podle nich v krizi, a také změnu pravidel Evropské unie.
 

Na tři stovky traktorů dnes zpomalily provoz na obchvatu u města Alessandria na severozápadě Itálie. Do pátku protest naplánovali zemědělci ve městě Aquila, kde hodlají traktory blokovat dvě velká parkoviště. Prostranství před vjezdem do přístavu v sardinské regionální metropoli Cagliari obsadili pastevci a chovatelé, kteří chystají svůj protest rozšířit i na další oblasti na Sardinii.

Italští zemědělci chtějí svými protesty upozornit na úpadek svého sektoru, který podle nich čelí zvyšujícím se nákladům, které nejsou schopni pokrýt příjmy. Po vládě v Římě požadují opatření na podporu zemědělství, například nižší daň z příjmu. Protesty jsou částečně namířeny i proti Bruselu a jeho politice ochrany životního prostředí. "Unavuje nás, že nám EU říká, jak máme pracovat," řekl agentuře ANSA jeden z vůdců protestů na Sardinii Giorgio Congia.

Několik stovek zemědělců dopoledne demonstrovalo i ve Veroně, kde začínal zemědělský veletrh Fieragricola. Jednali tam s ministrem zemědělství Franceskem Lollobrigidou, podle kterého byly rozhovory úspěšné. Další podrobnosti nesdělil. Vicepremiér a ministr dopravy Matteo Salvini z krajně pravicové Ligy už dříve uvedl, že podle něj protest není namířen proti vládě, ale proti Evropské komisi pod vedením Ursuly von der Leyenové.

Zintenzivnit protesty se chystají podle agentury EFE i zemědělci v Řecku, kde se akce soustředí ve střední části země poničené záplavami. Nespokojené farmáře neuklidnilo ani úterní rozhodnutí vlády o navýšení pomoci zemědělcům z oblastí, které povodně postihly. Na čtvrtek se chystá velká demonstrace v Soluni, kde začíná zemědělský veletrh Agrotica.

Protesty zemědělců se konají v uplynulých týdnech ve Francii, Belgii či Německu, kde demonstranti blokují provoz na dálnicích či hraničních přechodech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist