https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-zabijeni-ryb-na-vanoce-protestovalo-v-praze-30-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti zabíjení ryb na Vánoce protestovalo v Praze 30 lidí

20.12.2015 15:54 | PRAHA (ČTK)
Proti krutému zabíjení ryb o vánočních svátcích protestovalo na pražském Andělu zhruba 30 aktivistů z mezinárodního hnutí 269 Life. Oblečení v bílých ochranných oděvech polepených hesly drželi v rukou kapří vnitřnosti a kolemjdoucím nabízeli podpis petice proti tradici zabíjení kaprů. Vybízeli také k návštěvě veganské restaurace.
 

Protestující chtěli upozornit na krutost, která pouť kaprů a dalších ryb na štědrovečerní stůl doprovází. Od samotného výlovu přes transport v malém prostoru a prodej v kádích, až po laické zabíjení v domácnostech.

"Kapr jako ryba nemá možnost křičet o pomoc, nemá možnost využít mimiky obličeje, aby upozornil na to, co se děje a jak nesnesitelná bolest to je. O to snadnější pro některé lidi je ignorovat práva a potřeby ryb, v tomto případě našich kaprů," uvedl jeden z aktivistů.

Protest se uskutečnil těsně vedle stánku s prodejem kaprů. Lidé na rušné křižovatce většinou řetěz protestujících nechápavě míjeli. Petici podepsalo několik desítek kolemjdoucích.

Jinou formu protestu proti zabíjení kaprů v sobotu zvolili bojovníci za práva zvířat v Brně. V Masarykově ulici si otevřeli stánek s "vánočními psy". Živá zvířata nabízeli s tím, že je na přání zákazníků usmrtí a vykuchají. Na pultu leželo také maso pokryté umělou krví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist