https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/protivladni-demonstrace-v-peru-maji-dalsi-obet-urady-uzavrely-machu-picchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Protivládní demonstrace v Peru mají další oběť. Úřady uzavřely Machu Picchu

23.1.2023 00:14 | LIMA/BRUSEL (ČTK)
Rozhodnutí uzavřít Machu Picchu a okolní turistické trasy ministerstvo kultury zdůvodnilo "situací ve společnosti" a obavami o zdraví turistů.
Rozhodnutí uzavřít Machu Picchu a okolní turistické trasy ministerstvo kultury zdůvodnilo "situací ve společnosti" a obavami o zdraví turistů.
Při protivládních protestech v Peru v sobotu na jihu země zemřel jeden člověk. Demonstrace požadující odstoupení prozatímní prezidentky Diny Boluarteové a rozpuštění Kongresu tak mají od začátku prosince už 46 obětí na životech, včetně jednoho policisty. Úřady kvůli pokračujícím nepokojům uzavřely turistickou atrakci Machu Picchu, uvedla agentura AFP. Podle BBC na místě kvůli přerušené dopravě uvázly stovky lidí, zejména zahraničních turistů. Násilnosti v zemi a "nepřiměřené použití síly ozbrojenými složkami" odsoudila Evropská unie.
 

Po pátečních demonstracích ve městě Ilave byl 62letý muž převezen do místní nemocnice se zlomeninou stehenní kosti, uvedla agentura EFE. Muž patřil k osmi vážně zraněným, které místní lékaři ošetřili. Další muž má průstřel břicha, ostatní mají zlomeniny a pohmožděniny.

"Žádáme policii, aby nepoužívala nepřiměřenou sílu," řekl místní ombudsman Jacinto Ticona. Ministr vnitra Vicente Romero řekl, že demonstrace jsou plánovaná a koordinovaná akce se záměrem vydírat vládu.

Rozhodnutí uzavřít Machu Picchu a okolní turistické trasy ministerstvo kultury zdůvodnilo "situací ve společnosti" a obavami o zdraví turistů. Na místo je možné se dostat po horské stezce nebo vlakem, ten je ale kvůli nepokojům už od čtvrtka mimo provoz. Dříve zakoupené vstupenky do areálu zbudovaného v 15. století Inky budou v platnosti ještě měsíc po skončení protestů, lidé si je ale také mohou nechat proplatit, uvedlo ministerstvo kultury.

"Nynější sociální a politická krize by se měla řešit při plném respektování ústavního pořádku, právního státu a lidských práv," uvedla Evropská unie v prohlášení. "EU vyzývá (peruánskou) vládu a všechny politické aktéry, aby urychleně podnikli kroky k obnovení klidu a zajistili inkluzivní dialog za účasti občanské společnosti a dotčených komunit," dodává EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FB

František Balco

23.1.2023 01:17
Moje komentáře nebere nikdo vážně ani doma. Pochybuji, že v Peru by to bylo jiné.
Odpovědět
va

vaber

23.1.2023 09:28
EU by se měla starat hlavně o klid a pořádek v Evropě, má toho na řešení dost,
politik který řekne ,že je nutno jednat o míru v Evropě, je nucen odstoupit a evropská média to oslavují,
EU udržuje válku na svém kontinentě a radí těm na druhém konci světa ,jak mají řešit problémy,
takový svět nám vytváří vzorná EU
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist