https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/provoz-komercnich-letadel-je-o-10-rocent-nizsi-nez-loni-v-breznu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Provoz komerčních letadel je o 10 rocent nižší než loni v březnu

24.3.2020 00:13 | WASHINGTON;BRUSEL;PRAHA (ČTK)
Globální provoz komerčních letadel byl minulý týden o deset procent slabší úrovni než loni v březnu a dál klesá. / Ilustrační foto
Globální provoz komerčních letadel byl minulý týden o deset procent slabší úrovni než loni v březnu a dál klesá. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Globální provoz komerčních letadel byl minulý týden na o deset procent slabší úrovni než loni v březnu a dál klesá. Uvádí to newsletter služby sledování letů FlightRadar24. Výrazný pokles leteckého provozu způsobilo omezování a rušení letů, ke kterému letecké společnosti sáhly v důsledku rychlého poklesu poptávky vyvolaného šířením nemoci COVID-19, kterou způsobuje koronavir.
 

Flightradar24 je globální služba sledování letů. Podle informací na svém webu monitoruje na 180.000 letů provozovaných zhruba 1200 leteckými společnostmi, které obsluhují asi 4000 světových letišť.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) předpovědělo, že letecké odvětví bude potřebovat státní podporu celkem za 200 miliard USD (5,1 bilionu Kč). To zvyšuje tlak na vlády, které čelí poptávce po pomoci od všech odvětví, zatímco veřejné finance se zhoršují s tím, jak se snižuje růst ekonomik.

Také provoz pražského letiště kvůli současné krizi kolem koronaviru dál klesá. Na příklad minulý čtvrtek bylo naplánováno 110 odletů a příletů, což je zhruba o 70 procent méně, než byl březnový denní průměr vloni. V dalších dnech se bude provoz dále omezovat, zatím však pokračuje.

Pokles letů je ale také dobrou zprávou, a to například pro životní prostředí, neboť i letecká doprava přispívá ke globálnímu oteplování. Odhaduje se, že podíl emisí letecké přepravy osob globálně činí zhruba 3,5 %.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist