https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkumnici-nasli-temer-sedm-kilometru-pod-hladinou-nejhloubeji-potopeny-vrak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkumníci našli téměř sedm kilometrů pod hladinou nejhlouběji potopený vrak

26.6.2022 17:56 | MANILA (ČTK)
Vrak amerického doprovodného torpédoborce Samuel B. Roberts objevili 6895 metrů pod hladinou texaský multimilionář Victor Vescovo a expert na průzkum mořských hlubin Jeremie Morizet. Loď přezdívanou "Sammy B." potopila skupina japonských válečných lodí v bitvě u filipínského ostrova Samar za druhé světové války, napsal web stanice CNN.
 

Bitva u ostrova Samar se odehrála 25. října 1944 a je jednou z největších v námořní historii. Desítky plavidel amerických a japonských flotil se při ní potopily do Filipínského mořského příkopu, který je hluboký až deset a půl kilometru.

Z 224 členů posádky Sammyho B. při bitvě zahynulo 89. Zbývající přeživší čekali na pomoc 50 hodin v záchranných člunech.

Vescovo, který patřil k zálohám vojenského námořnictva, uvedl, že nalézt torpédoborec byla "neuvěřitelná pocta". "Rádi říkáme, že ocel nelže a že vraky těchto lodí jsou posledními svědky bitev," řekl Vescovo BBC.

"Sammy B. bojoval s japonskými těžkými křižníky na velmi malou vzdálenost a došla mu munice," popsal Vescovo a pokračoval: "Zbyly mu jen kouřové střely a světlice, které pálil v naději, že na japonských lodích způsobí požár. Muži na obou stranách bojovali na život a na smrt," řekl Vescovo.

Na snímcích vraku pořízených ponorkou Limiting Factor je možné vidět strukturu trupu, zbraně i torpédomety.

Průzkumníci kombinují historické záznamy s moderními technologiemi, aby "zmenšili kupku sena, v níž hledají jehlu", kterou představuje ten či onen vrak lodi. "Hledali jsme i letadlovou loď Gambier Bay, ale je to detektivní práce a podmořské operace takového druhu ještě nikdo pořádně nedělal," řekl Vescovo, který byl prvním člověkem, jenž navštívil nejhlubší místa pěti zemských oceánů.

Jen zhruba dvě procenta oceánského dna jsou níže než 6000 metrů. Vrak USS Samuel B. Roberts byl objeven v hloubce téměř sedmi kilometrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist