https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-navstevnici-prosli-novou-trasu-kolem-jeskynniho-krytu-vypustek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jeskyni Výpustek si první zájemci prošli novou trasu kolem jeskynního krytu

13.2.2022 01:20 | KŘTINY (ČTK)
Jeskyně Výpustek ukrývá unikátní vojenský protiatomový kryt, který vznikl v 60. letech minulého století.
Jeskyně Výpustek ukrývá unikátní vojenský protiatomový kryt, který vznikl v 60. letech minulého století.
Foto | Doronenko / Wikimedia Commons
První návštěvníci si v sobotu ve zkušebním režimu prošli novou trasu v jeskyni Výpustek u Křtin v Moravském krasu. Dosud si návštěvníci mohli prohlédnout samotný kryt, tedy tajné podzemní velitelství československé armády vybudované před 60 lety. Nová trasa vede po obvodu, mezi vnější stranou krytu a přírodní stěnou jeskyně. "Na rozdíl od klasické cesty krytem není nová trasa bezbariérová," uvedla vedoucí Výpustku Hana Horáková.
 

Návštěvníci vycházejí v malých skupinách, s čelovými svítilnami na helmách a v oblečení, které si lze zašpinit, případně v overalech. V části trasy musejí podřepnout. Odměnou za nepohodlí je například možnost spatřit tenká brčka, tedy duté krápníky připomínající makaróny. Na stěnách jeskyně jsou historické podpisy dávných návštěvníků. Lidé také přes zábradlí nahlédnou do jedné z devíti propastí v jeskyni.

"Něco takového nemá ve zpřístupněných jeskyních v Česku obdoby od spuštění zážitkové trasy Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních před deseti lety," řekl mluvčí Správy jeskyní Pavel Gejdoš. Nagelova trasa je ale fyzicky náročnější.

Po prohlídce jedné strany chodby podél krytu se po vystoupání 15 schodů a po nově vybudované kovové lávce dostanou přes tři metry vysokou stavbu krytu na jeho druhou stranu. Na rozdíl od klasické cesty krytem, není nová trasa bezbariérová. Její délka bude 690 metrů a návštěvníci jí projdou zhruba za 80 minut. Vycházet se bude podle zájmu po rezervaci předem na telefonu 516 439 111, účastníci musí být starší šesti let.

Jeskyně Výpustek ukrývá unikátní vojenský protiatomový kryt, který vznikl v 60. letech minulého století. Nachází se v hloubce asi 50 metrů pod zemí, je 200 metrů dlouhý a v případě napadení mohl pojmout až 250 lidí. Armády ale jeskyni využívaly i v dřívějších letech, před druhou světovou válkou zde československá armáda skladovala munici a v roce 1943 tu nacisté vybudovali podzemní továrnu, kde se vyráběly části leteckých motorů. Jeskyně však byla známá od nepaměti, osídlena byla už před 15 000 lety.

Návštěvníci si dosud mohli projít jeden klasický šestisetmetrový okruh po betonových chodnících. Začíná ve vestavěném "krytu" - podzemním velitelském pracovišti armády, dále se pokračuje přes Medvědí sál s nálezy stovek koster jeskynních medvědů a velké sály s vybetonovanou podlahou z dob podzemní nacistické továrny na letecké motory. K vidění jsou například i ukázky těžby hlín a několik nově objevených prostor s krápníky.

V zimě jsou v Moravském krasu pro turisty otevřené tři z pěti jeskyní – kromě Výpustku ještě Punkevní jeskyně s vodní plavbou elektroloděmi a Sloupsko-šošůvské, které od prosince do února nabízejí dvakrát denně zimní prohlídky šošůvské části při světle baterek. Jeskyně Balcarka a Kateřinská po zimní pauze kvůli ochraně kolonií zimujících netopýrů otevřou opět od března.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist