https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-rocnik-e-salonu-predvede-stovku-ekologickych-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První ročník e-Salonu předvede stovku ekologických aut Video

16.11.2018 00:20 | PRAHA (ČTK)
Na výstavišti v pražských Letňanech bude do neděle v rámci prvního ročníku výstavy e-Salon k vidění zhruba stovka elektromobilů a dalších ekologických aut. / Ilustrační foto
Na výstavišti v pražských Letňanech bude do neděle v rámci prvního ročníku výstavy e-Salon k vidění zhruba stovka elektromobilů a dalších ekologických aut. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | e-salon.cz
Na výstavišti v pražských Letňanech bude do neděle v rámci prvního ročníku výstavy e-Salon k vidění zhruba stovka elektromobilů a dalších ekologických aut. V české premiéře se představí například první elektromobil Audi pod názvem e-tron nebo elektrická dodávka VW e-Crafter. K vidění bude i elektrické letadlo nebo první elektrický Jaguar. Pro veřejnost se brány výstaviště otevřou dnes. Vyplývá to z informací TV Prima, která je jedním z organizátorů akce.
 

Luxusní SUV s nulovými emisemi Audi e-tron pohání dva elektromotory o výkonu až 300 kW, který přenáší na všechna kola. Dojezd auta je přes 400 km na jedno nabití. Předprodej elektromobilů Audi bude zahájen na konci roku 2018 a první vozy budou u prodejců k dispozici pravděpodobně v únoru 2019. Cena by neměla výrazně překročit dva miliony Kč.

Elektrická dodávka Crafter má užitečnou hmotnost přes 1,7 tuny a na nabité baterie ujede až 173 kilometrů. Je určená pro doručovací, kurýrní a další logistické služby v centrech měst, řemeslníky, maloobchodníky, dodavatele energií nebo provozovatele kyvadlové dopravy či taxislužby.

Svůj první vůz na elektrický pohon vystavuje i britský Jaguar. Jeho model I-Pace s výkonem 400 koní a točivým momentem 696 Nm ujede na jedno nabití 470 km.

Na e-Salonu se představí i kompletní hybridní řada Toyoty, tedy modely Yaris, Auris, C-HR, RAV4, Prius Plug-in, které doplní jedna ze zásadních novinek příštího roku, Toyota Camry. Vodíkovou budoucnost pak bude reprezentovat model Toyota Mirai.

Lákadlem veletrhu bude elektrický dvousedadlový letoun ΦNIX. Létá rychlostí 200 kilometrů v hodině a k jeho rozpohybování stačí nabíječka. Jeho předchůdci jsou benzínový letoun Phoenix a elektrické letadlo Electra. Vyrábí jej konsorcium firem Pure flight solution v České republice.

Na výstavišti se vedle elektromobilů představují sdílené služby carsharing i koncept chytrého města Smart Prague. Na návštěvníky veletrhu čekají i elektrické koloběžky, elektrokola, hybridy, simulátor dopravní nehody a další doprovodný program pro celou rodinu. Základní vstupné na místě bude 200 Kč, pro rodiny pak 400 Kč.

Pořadatelé lákají i na testovací jízdy pro veřejnost. K dispozici bude celkem 23 vozů, mimo jiné značek Jaguar, Lexus, Nissan, Tesla, Toyota nebo Volkswagen. Na stánku BESIP se lidé mohou seznámit s problematikou bezpečného provozu na elektrokolech, jízdy v elektromobilu nebo s tím, jak se obecně bezpečně pohybovat v silničním provozu.

V Česku je registrováno okolo 2000 elektromobilů, z toho zhruba polovina jezdí v Praze. V provozu je přes 200 dobíjecích stanic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist