https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rackovi-ze-zobaku-vypadlo-mlade-zelvy-bahenni.je-to-dukaz-o-rozmnozovani-drive-vyhynuleho-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rackovi ze zobáku vypadlo mládě želvy bahenní. Je to důkaz o rozmnožování dříve vyhynulého druhu?

25.7.2019 14:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Želva bahenní u nás vyhynula a do přírody byla následně vracena. A zdá se, že se u nás i rozmnožuje.
Želva bahenní u nás vyhynula a do přírody byla následně vracena. A zdá se, že se u nás i rozmnožuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeněk Machař / Ptačí centrum Brno
První červnový den měl Zdeněk Machař ze záchranné stanice Ptačí centrum Brno neobvyklý hovor. Ozvali se mu cyklisté z Pálavy, kteří nevěřícně sledovali zajímavý výjev. Před ně na cyklostezku se snesl racek, který něco nesl. Racek se vyplašil a vzlétl. Na zemi zůstala ležet docela malá želvička.
 

V záchranné stanici v Brně byla určena jako želva bahenní. Podle ochránců přírody jde pravděpodobně o první důkaz rozmnožení u nás dříve vyhynulého druhu naší jediné původní želvy.

„Želvičku jsme do naší stanice přijali a hned jsme začali zjišťovat, co by to mohlo být za druh. Želvička měla výrazně dlouhý ocásek a po konzultaci s herpetologem jsme se dopátrali toho, že se jedná o mládě želvy bahenní," uvedl vedoucí brněnské stanice.

„Pod Pálavou je spousta slepých ramen, kde se původně vyhubená želva bahenní opět vyskytuje a je evidentní, že se i rozmnožuje,“ doplnil Machař.

Předpokládá se, že původní želva bahenní kvůli vysušování mokřadů a sběru u nás už před mnoha lety zcela vymizela. A tak se opakovaně přistoupilo k její reintrodukci z populací z Maďarska a Rumunska. Zda se tyto vysazené želvy u nás uchytily, nebylo vzhledem ke skrytému způsobu jejich života jisté. Tento nález nasvědčuje tomu, že ano. Zda rodiče želvy byli z uměle vysazených populací, nebo se jednalo o jedince ve skrytu žijících původních populací se podle ochránců přírody můžeme pouze dohadovat.


reklama

 
Další informace |

Záchranné stanice pro zraněná divoká zvířata můžete podpořit finančním darem na konto sbírky Zvíře v nouzi číslo 33553322/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI 90 na číslo 87777. O dalších možnostech podpory se dozvíte na stránkách www.zvirevnouzi.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2019 16:30
Při tolika raccích, volavkách, čápech a norcích to maj holky těžký... A co jiného, než důkaz by to mělo být? To ji nesl z Uher?
Odpovědět
Sl

Slovan

25.7.2019 19:49
Skvělá zpráva!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist