https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rajcatovy-dzus-v-kvalite-bio-ma-vice-zivin-nez-konvencni?ids%5Bx3f48f5561173bb1ff53d2bb83e4ae1ff%5D=1&sel_ids=1
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rajčatový džus v kvalitě bio má více „živin“ než konvenční

11.10.2011 01:06 | PRAHA/MONTPELLIER (Ecomonitor) | Martin Singr
Zdá se, že není rajče jako rajče.
Zdá se, že není rajče jako rajče.
Nová studie odhalila, že džus z rajčat pěstovaných v biozemědělství má více prospěšných bioaktivních polyfenolů než ten z konvenčních rajčat, uvádí server foodnavigator.com.
 

Nová studie, publikovaná ve Food Chemistry, posouvá debatu o nutričním obsahu v bio ovoci a zelenině ve srovnání s konvenčně pěstovanými odrůdami. Vědci z barcelonské univerzity ale zjistili, že rajčatová šťáva z ekologického a konvenčního zemědělství se lišila v obsahu fenolických sloučenin a hydrofilních antioxidantů. Jde prý o dříve nezaznamenané rozdíly.

Polyfenoly jsou látky obsažené zejména ve slupkách plodin. Mají řadu účinků příznivých pro lidský organismus.

Předchozí studie týkající se obsahu živin přišly však s jinými výsledky. Například výzkumy, které prováděla v roce 2009 FSA nebo Londýnská škola hygieny a tropické medicíny, nenašly rozdíly mezi těmito potravinami.

Podle francouzského hodnocení je ale v biopotravinách více sušiny a minerálů, jako jsou železo a hořčík, mimo jiné i více antioxidačních polyfenolů jako fenoly a kyselina saicylová. Nová studie s francouzským hodnocením souhlasí, bio rajčatová šťáva obsahuje prý podstatě více fenolických sloučenin, tedy nejrůznějších kyselin.

Podle vědců se působením umělých živin ztrácí přirozený obranný mechanismus rostlin. To v konečném efektu vede k nižší rezistenci vůči nemocem a menšímu obsahu minerálů či vitaminů. Základní rozdíl mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím je totiž ve strategii hnojení a také v úrodnosti půdy. To teoreticky může ovlivnit složení živin v rostlinách a zajistit tak lepší a zdravější chuť biopotravin.

Podle článku Stephena Daniellse „Organic tomato juice more ´nutrious´ than conventional juice?“ zveřejněného na serveru foodnavigator.com dne 2. září 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Mohlo by na tom něco být - 11. 10. 2011 - Jan Šimůnek

Problém je ovšem v tom, že řada látek, kterými rostliny reagují na stres, je pro člověka jedovatá. Navíc je pochopitelně vyšší pravděpodobnost, že se ke spotřebiteli dostanou i ty stresující faktory, třeba plísně a jimi produkované toxické a někdy i karcinogenní mykotoxiny.
Jen pro zajímavost: Výzkum mykotoxinů kdysi v ČSSR nastartovala právě plesnivá rajčata, po nichž (resp. po džusech a kečupech z nich vyrobených) měli degustátoři jaterní problémy (natolik vážné, že byli hospitalizováni).

Navíc studie z jižních zemí nemusí platit pro rajčata u nás, protože stresujícím faktorem může být samotné podnebí a rostliny na okraji svého areálu, případně "znásilňované" umělým pěstováním mimo něj, mohou mít stresových faktorů víc. Pro vína to bylo prokázáno jednoznačně: naše vína mají víc polyfenolů než francouzská a není to "bio" pěstěním, ale tím, že hranice pěstovatelnosti vinné révy prochází naším územím a réva má co dělat, aby zdejší podmínky ustála.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist