Průzkum: Zájem veřejnosti i farmářů o regenerativní zemědělství v ČR roste
"Zájem farmářů i zemědělských podniků o tento způsob hospodaření stále roste," uvedla Zuzana Benešová, vedoucí projektu Živá půda, který platformu provozuje. Z výzkumu vyplývá, že roste povědomí i mezi širokou veřejností. "Povědomí o tomto způsobu hospodaření není zatím mezi širokou veřejností příliš vysoké, ale postupně roste – zná ho 27 procent populace, u generace Z (narození mezi lety 1997 a 2012) se informovanost pohybuje kolem 15 procent," uvádí průzkum.
Právě chybějící zájem spotřebitelů a farmářů, spolu s nedostatečnou dotační podporou a legislativou, zařadila už dříve Benešová mezi důvody, proč není regenerativní zemědělství dosud v ČR tolik rozšířené.
Zemědělci přitom uvádí, že při regenerativním způsobu hospodaření vidí lepší strukturu půdy, zlepšení její kvality, odolnosti a její schopnosti zadržovat vodu. Důležité jsou pro ně i ekonomické výhody, zejména úspora nákladů, vyplývá z průzkumu.
"Díky regenerativní pastvě a pastvě meziplodin se mi prodlužuje pastevní období, a tak každý den, kdy nemusím krmit balíky sena či senáží, ušetřím 500, někdy i 1000 korun. Regenerativně obhospodařovaná půda navíc lépe zvládá klimatické extrémy a poklesy kvůli počasí nejsou tak významné," uvedl regenerativní zemědělec a zakladatel Spolku pro regenerativní zemědělství David Argman. Při přechodu na regenerativní zemědělství se ale na určitou dobu podle něho výnosy sníží, než se stav půdy zlepší.
Zhruba čtvrtina populace výhody regenerativního zemědělství zná a ocenila by zavedení speciálního označení u produktů, které z regenerativního hospodaření pochází. U 62 procent respondentů průzkumu by to ovlivnilo nákupní rozhodování.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (10)
Slavomil Vinkler
22.10.2025 07:28smějící se bestie
22.10.2025 08:03bude zřejmě potřeba větší množství lidí v zemědělství, než jsou ta současná
3%společnosti -
jo, nemusí to být těch 30%, jak tomu bylo ještě chvíli po " sametu ".
Jan Šimůnek
22.10.2025 09:55Emil Bernardy
22.10.2025 14:42 Reaguje na Jan ŠimůnekMarcela Jezberová
22.10.2025 12:12Břetislav Machaček
22.10.2025 19:26 Reaguje na Marcela Jezberováco pěstuje, kolik kusů a jakých druhů zvířat pase a kolik pobírá
dotací, aby nezkrachoval. Zrovna včera jsem slyšel od vlastníka
pole ležícího 12 let ladem koseného 1x ročně o zájmu biozemědělce
na tom poli začít pěstovat biopotraviny. Jsem na to zvědav, když
vidím to pole zaplevelené kopřivami a pcháčem a jak si s tím bez
chemie poradí. Budu mít za humny názornou ukázku biozemědělství
a budu mít o čem referovat, jak si s plevely poradí bez chemie.
Slavomil Vinkler
23.10.2025 07:54 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
23.10.2025 08:58 Reaguje na Slavomil Vinklerpři rašení a navíc opakovaně, aby se kořeny tím
kosením vysílily bez fotosyntézy z rostliny. Tak
se dají likvidovat některé plevely mechanicky,
ale je to drahé, časově náročné a nespolehlivé.
Navíc oni z toho bývalého pole nechtějí mít jen
louku, ale ornou půdu a právě na to jsem zvědav.
Marcela Jezberová
23.10.2025 10:32 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
23.10.2025 18:19 Reaguje na Marcela JezberováTím to pouze namnoží ještě více. Jednou z variant
je zasetí biopśenice a na tu jsem opravdu zvědav.




Odborníci: Národní financování ekologického zemědělství je v ČR nedostatečné
Výborný: Ekologičtí farmáři získají podporu na budování skladů eko obilnin
Prouza: Prodej biopotravin rychle roste, podíl na trhu ale přesto zůstává nízký