Odborníci: Národní financování ekologického zemědělství je v ČR nedostatečné
I náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek přiznal některé problémy, ekologičtí farmáři podle něj například často odcházejí z dotačního systému kvůli administrativní náročnosti a v Česku chybí širší podpora EZ ve společnosti.
Odborníci proto navrhují zavést model prémií, který existuje například ve Švýcarsku, kdy zemědělci dostávají vyšší objemy plateb za komplexní a nadstandardní přístup k hospodaření. Švýcarská certifikace je oproti té evropské přísnější, povoluje méně hnojiv a pomocných látek, na druhou stranu ale garantuje spravedlivé pracovní podmínky a poctivost každého produktu, tvrdí Czech Organics.
Společnost vnímá oceňování ekosystémových služeb jako zásadní pro další rozvoj ekologického zemědělství, a to jak ve zvyšování ploch, tak v růstu podílu biopotravin na trhu. "Skutečné ocenění ekosystémových služeb, které zemědělci poskytují, nebo naopak započítání negativních externalit do ceny konvenčních produktů, povede k narovnání trhu, kde v současnosti profitují podniky na úkor dlouhodobé udržitelnosti systému," uvedl za společnost Jan Trávníček.
Podíl ekologické půdy na veškeré zemědělské půdě v ČR činí 17,5 procenta, což řadí Česko v Evropě na devátou příčku zemí s nejvyšším podílem ekologického zemědělství. Většinu ale tvoří trvalé travní porosty a produkce na orné půdě je podle odborníků stále nedostatečná, stejně jako zpracovatelské kapacity, což vede k vysokému podílu dovozu biopotravin a brání soběstačnosti.
Rozvoji domácího trhu brání i chybějící strategické partnerství mezi nadnárodními obchodními řetězci a lokálními ekologickými farmáři, dodala Pavlína Samsonová, ředitelka Bioinstitutu. "Je potřeba iniciovat a podporovat propojování prvovýrobců a zpracovatelů zejména se školami či nemocnicemi," tvrdí společnost.
Česko by chtělo do roku 2030 dosáhnout čtvrtinového podílu ekologické půdy. Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) to není nereálné, neboť se daří navyšovat i orné půdy. Od příštího roku navíc budou muset školní jídelny s více než 180 strávníky povinně zařadit dvě procenta biopotravin. Od roku 2028 pak budou muset při vaření využít alespoň pět procent produktů ekologického zemědělství a biopotravin.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (21)
Jindřich Duras
3.10.2025 09:33 Reaguje na Emil BernardyTyhle externality pak dokážou s výpočtem ztrát x přínosů docela zamíchat.
Petr Elias
3.10.2025 10:04 Reaguje na Emil BernardyPavel Hanzl
3.10.2025 13:27 Reaguje na Emil BernardyTakže - kanalizace, vodovod, hygiena - (ekologie) - neekonomické (stálo to bambilión), špína, smrad - ekonomické.
Jenže dokud se nezačnou počítat i další externality, tj. epidemie moru a dalších zabijáků.
A dnes je to úplně stejné, nejlevnější je vybagrovat ze země cokoliv, co hoří a prohnat to komínem elektrárny bez jakéhokoliv čištění.
Marcela Jezberová
3.10.2025 09:00vaber
3.10.2025 09:14Aby se ty biopotraviny nemusely házet do bioplynky ,budou se tím povinně děti cpát ve školních jídelnách.
Jindřich Duras
3.10.2025 09:39A na bázi hodnocení těch ekosystémových služeb se pak musí (do)upravit i systém dotací.
Nevidím na tom nic moc špatně, nebo?
Jan Šimůnek
3.10.2025 10:44to Jindřich Duras 3.10.2025 09:39
Jenže "ekologické zemědělství je cesta zpět. Je to stejný nesmysl, jako např. ve výživě paleodieta.
Jan Šimůnek
3.10.2025 12:45Ztrátový by nebyl, stejně jako nebyl před naším vstupem do EU. Jen by nebyl konkurenceschopný vůči vysoce dotovanému zemědělství ve starých zemích EU, zejména Francii.
Proste, po czexitu budeme muset naše zemědělce, včetně Babiše, chránit cly proti dotovaným zemědělským produktům.
Petr Elias
3.10.2025 13:14 Reaguje na Jan ŠimůnekJarka O.
4.10.2025 09:19 Reaguje na Petr EliasJarka O.
5.10.2025 18:42 Reaguje na Petr EliasPavel Hanzl
3.10.2025 13:18 Reaguje na Jan ŠimůnekJarka O.
4.10.2025 09:18 Reaguje na Jan ŠimůnekJarka O.
4.10.2025 09:15Břetislav Machaček
4.10.2025 09:16než zbytek je popíráním tržního hospodářství. Pokud údajně vytvářím nadstandard, tak ho mohu jako nadstandard dráž prodávat zájemcům, kteří jsou ochotní za nadstandard platit. Pokud takové zájemce nemám, tak je zcestné podbízet se zákazníkům dotovanou cenou. Za ekologické dotace
považuji dotování biopásů, zaorávání biomasy, dodávání biouhlu půdě a
jiné prospěšné činnosti k zadržení vody v půdě, včetně pastevectví atd.
Pokud nezastavíme plundrování půdy zbavováním organické složky v půdě,
tak dopadneme špatně. Jalová půda zbavené organiky je pouze držákem k
růstu rostlin závislých na příjmu vody a průmyslových hnojiv. Takže
jsem pro dotace podle aktuálního stavu půdy, kolik obsahuje organiky
a v jakém stavu jsou v ní mikroorganismy a půdní hmyz. Takto dosáhne
na ekologické dotace i ten, kdo sice neprodukuje EKO a BIO produkci,
ale udržuje půdu v bezvadné kondici zadržovat vodu a plnou života.
Ekologické není nechat půdu ladem a žádat dotace za nicnedělání, jak
si někteří "EKO zemědělci" představují" a stát jim to umožňuje.
Zmulčovat jednou ročně zatravněné pole s půdou dobré kvality není nic
ekologického, ale naopak plýtvání s jejím potenciálem na úkor toho,
že jiná půda mnohdy horší kvality je doslova plundrována.
Jan Šimůnek
4.10.2025 12:54Uvědomte si, že by tím padly prasečiny typu Green Deal, LGBTQ+ aktivisté na školách, nahánějící děti mladšího školního věku na kastrační kliniky, imigrantští znásilňovači by skončili na popravišti nebo na Sibiři a stalo by se i mnoho dalšího, co by významná část naší populace brala jako plus.
EU si sama řeže větev mezi svým zadkem a kmenem stromu šílenostmi a nesmysly, které prosazuje. Respektive tím, že nemá žádný korekční mechanismus, který by tyto korupční aktivity zablokoval, přestože je odmítá většina lidí.
to Břetislav Machaček4.10.2025 09:16
Ekologické dotace jsou jen penězovody do těch "správných" kapes. Nic, co by prospívalo přírodě nebo životnímu prostředí, za nimi nehledejte.

Průzkum: Zájem veřejnosti i farmářů o regenerativní zemědělství v ČR roste
Výborný: Ekologičtí farmáři získají podporu na budování skladů eko obilnin
Prouza: Prodej biopotravin rychle roste, podíl na trhu ale přesto zůstává nízký