https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reka-bilina-se-v-ervenickem-koridoru-vrati-z-potrubi-do-prirodniho-koryta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řeka Bílina se v Ervěnickém koridoru vrátí z potrubí do přírodního koryta

7.9.2024 02:47 (ČTK)
Přeložka vodního toku Bílina po Ervěnickém koridoru byla vybudována v 80. letech 20. století při důlní činnosti.
Přeložka vodního toku Bílina po Ervěnickém koridoru byla vybudována v 80. letech 20. století při důlní činnosti.
Řeku Bílinu vrátí vodohospodáři na Chomutovsku v délce skoro pěti kilometrů do přírodního koryta. Nyní vede potrubím, které je na konci životnosti. Stavební práce začnou v první polovině příštího roku. Trasa toku se prodlouží, sníží se sklon dna a nové zemní koryto s meandry bude zahrnovat i tůně, informovala mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.
 
Přeložka vodního toku Bílina po Ervěnickém koridoru byla vybudována v 80. letech 20. století při důlní činnosti. Potrubí kvůli bezpečnosti pravidelně technici kontrolují, letošní kontrola podle Zikešové ukázala, že konstrukce je na konci své životnosti.

Letošní kontrola potrubí ukázala, že konstrukce je na konci své životnosti.
Letošní kontrola potrubí ukázala, že konstrukce je na konci své životnosti.

Vodohospodáři v červnu provedli zkoušku těsnosti nouzového koryta. "Na základě výsledků vybereme nejvhodnější variantu pro dočasný převod vody v průběhu realizace stavby," uvedla mluvčí. Ještě před stavbou udělají odborníci monitorovací vrty pro sledování stability blízké silnice a celé výsypky. "Průběžně se již odstraňuje provozní panelová cesta mezi potrubím. Betonové panely z této cesty využijeme při jiných akcích," řekla mluvčí.

Stavební práce na revitalizaci řeky Bíliny v části, kde vede potrubím, potrvají do konce roku 2027. Předpokládaná cena se nyní pohybuje kolem 117 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

7.9.2024 08:08
Zvrácenost předchozích generací. Konečně bude napravena.
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.9.2024 19:33 Reaguje na Anyr
Takový už je koloběh života, zvrácenosti páchané stávající generací bude muset opravit generace následující a nudit se rozhodně nebude.
Odpovědět
na

7.9.2024 14:02
Dát řeku do roury je zlo. Ale nechovali se takhle jen komunisti. Podobnou, byť trochu jinou prasárnu udělali v L.A. kapitalisti, kde koryto kompletně vybetonovali. A teď je ta jejich slavná L.A. river většinu roku bez vody.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.9.2024 20:57 Reaguje na
ona to byla jaksi jediná technicky reálná možnost, jak povrchové doly nezaplavit a vodu dostat po hrázi mezi dvěma jámami za jámy. pokud je vytěženo, potom se to klidně může zrušit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.9.2024 08:19 Reaguje na Lukas B.
Je dobře, že jste to neználkům vysvětlil, protože to bylo
jediné možné řešení, jak zásoby uhlí vytěžit. Bohužel lidé bez technického vzdělání si myslí, že to bylo bez potrubí možné a bez uhlí taky. Ti budou mlít pořád totéž, že těžba surovin, jejich zpracování atd. je zlo, ale přitom si těch
výsledků dopřávají plnými hrstmi. Nechápu, že jim ale dnes
nevadí zatrubněné městské stoky, kde oko nevidí splašky a
nechtějí se kochat pohledem na své "výtvory" tekoucí tím
otevřeným korytem přes města a vesnice ústící pak obtokem
za přívalových dešťů do řek, což je dnes legální způsob
likvidace nadměrných odpadních bod, které není schopna ČOV
zpracovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist