https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekordni-ptaci-hodinka.pozorovani-ptaku-ziskava-popularitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekordní Ptačí hodinka. Pozorování ptáků získává popularitu

11.1.2021 09:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejčastěji se pozorovalo z tepla domova přes okenní sklo.
Nejčastěji se pozorovalo z tepla domova přes okenní sklo.
Licence | Volné dílo (public domain)
Sčítání ptáků na krmítkách se tento rok zúčastnilo přes 20 tisíc dobrovolníků. Česká společnost ornitologická díky nim získá důležité údaje o ptácích, kteří u nás zimují.
 

Sčítání probíhalo od 8. do 10. ledna, kdy si lidé vyhradili jednu hodinu na pozorování ptáků. Zapsané výsledky mohou lidé posílat až do 15. ledna, už nyní jsou ale k dispozici průběžné výsledky.

Aktuální počet (11. ledna v 10:00) odevzdaných sčítání je 14 789 od 20 543 účastníků, kteří pozorovali 463 063 ptáků,“ komentuje průběžný stav koordinátorka Ptačí hodinky Alena Skálová. Loni touto dobou to bylo o několik tisíc méně.

„Dobrovolná účast veřejnosti je jedinou možností, jak získávat potřebné údaje z rozsáhlého území. Moc nás těší, že se do sčítání opět zapojilo tolik dobrovolníků. I přes nestandardní situaci ve školách sčítaly nejen první a druhé třídy naživo, ale i vyšší ročníky během distanční výuky. Všem patří velký dík,“ podotýká Skálová.

Účastníci při hodinovém pozorování zapisovali vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců každého druhu. I když ke sčítání nebylo nutné ani vlastnit krmítko, většina sčítání pochází právě z jejich okolí. „Podle průběžných výsledků je zatím na prvním místě pozorovaných ptáků sýkora koňadra, kterou následují vrabec polní a vrabec domácí,“ říká Skálová.

Ornitologové sbírají i data o tom, že v danou hodinu žádný pták na krmítko nepřilétl. „I tyto údaje jsou pro nás důležité a prosíme sčitatele o jejich zaznamenání. „Prázdná“ pozorování tvoří prozatím 2 % sčítání, podobně jako loni.“ vysvětluje Skálová.

Sčítání ptáků na krmítkách je dlouhodobým projektem občanské vědy. „Díky spolupráci s veřejností se dozvíme, kteří ptáci u nás zimují. Časem, v horizontu několika let, získáme přehled, jací ptáci ubývají a přibývají a také zjistíme, jaké prostředí nejraději využívají,“ vysvětluje Skálová. Loni se do sčítání zapojilo více než 21 tisíc sčitatelů, kteří pozorovali téměř půl milionu ptáků. Kolik lidí se celkově zapojilo letos, to ornitologové zjistí až po 15. lednu, kdy začnou údaje vyhodnocovat. „Podle našich předpokladů bychom finální výsledky mohli mít v únoru,“ odhaduje Skálová.

Fotografie účastníků z letošního sčítání mohou lidé nahrávat až do konce února.

Čtvrtý ročník sčítání ptáků na krmítkách uspořádá Česká společnost ornitologická 7.–9. ledna 2022.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

11.1.2021 11:21
Neděle 8-9 hodin, vypadalo to na prázdnou statistiku až se to rozjelo na 8x sýkorka, 3x kos, 1x brhlík, 1x strakapoud.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2021 11:51 Reaguje na Jirka Černý
Super zábava. Je to v plné barvě, 3D, člověk se nemusí bát, že nebude mít signál nebo vypadne wi-fi a kromě toho se hodně poučí o přírodě. Jinými slovy - nic pro běžného konzumního člověka.
P.S. Tím naznačuji že všichni tito pozorovatelé nejsou běžní konzumní lidi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist