https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/reuters-zmena-klimatu-prinese-rozsireni-malarie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Reuters: Změna klimatu přinese rozšíření malárie

9.5.2005 10:38 | JOHANNESBURG (EcoMonitor)
Klimatické změny zvýší okolo roku 2020 riziko malárie v Jihoafrické republice až na čtyřnásobek, píše agentura Reuters. Nemoc přenášená moskyty se přesune jižněji, k ekonomickým centrům státu.
 

Moskyti přenášející malárii se v současné době vyskytují pouze poblíž severní hranice Jihoafrické republiky, v Mosambiku a Zimbabwe. Jihoafrický ministr turismu a životního prostředí Marthinus van Schalkwyk však řekl, že pravděpodobně dojde ke změně. Na tiskové konferenci dále prohlásil, že některé jihoafrické provincie budou v roce 2050 dokonce patřit mezi malarické oblasti.

V jedné z těchto provincií, Gautengu, leží hlavní město Pretoria a také důležité středisko Johannesburg, které spolu s Kapským Městem tvoří jediná velká africká města bez malárie. Tato nemoc zabije na světě každý rok více než milion lidí, hlavně dětí. „Na klimatické změny se často pohlíží jako na problém někoho jiného," řekl van Schalkwyk. „Pravdou však je, že se změna klimatu týká každého z nás," dodal. Podle ministra se v roce 2020 počet Jihoafričanů vysoce ohrožených malárií zvýší kvůli změně klimatu čtyřikrát a zemi to bude stát 0,1 až 0,2 HDP.

Kvůli globálnímu oteplování se řada rostlin a zvířat dostane na hranici vyhubení, což bude mít negativní vliv na turistický průmysl. Nedostatek vody zároveň ohrozí zemědělství a zvýší migraci do již přelidněných městských zón. „Změna klimatu, zjednodušeně řečeno, znásobí chudobu snížením biodiverzity, ohrožením zemědělství i zdraví, a proto bude mít vliv téměř na celou společnost. V rozvojové zemi jako je Jihoafrická republika, budou nejchudší vrstvy společnosti změnou klimatu zasaženy nejvíce," řekl van Schalkwyk a dodal, že země bude nadále požadovat snížení celosvětových emisí skleníkových plynů, a zároveň má v plánu snížit vlastní energetickou poptávku o 12 procent k roku 2015.

Podle článku Petera Appse na serveru PlanetArk ze dne 6. 5. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist