https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rim-se-znovu-topi-v-odpadcich-bude-to-i-tema-predvolebniho-boje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Řím se znovu topí v odpadcích, bude to i téma předvolebního boje

30.6.2021 01:04 | ŘÍM (ČTK)
Římané kvůli další odpadové krizi zuří. V ulicích se pytle s odpadky vrší na obrovských hromadách a vzhledem k teplému počasí obyvatele obtěžuje i silný zápach.
Římané kvůli další odpadové krizi zuří. V ulicích se pytle s odpadky vrší na obrovských hromadách a vzhledem k teplému počasí obyvatele obtěžuje i silný zápach.
Italská metropole se znovu topí v odpadcích, které není kam odvážet. Po uzavření dvou skládek poblíž Říma letos na jaře se radnice snaží odpad vyvážet za hranice regionu, kapacity ale nestačí, napsala agentura APA. Dlouhodobé problémy s přeplněnými kontejnery mohou ovlivnit i podzimní volby nového vedení města, v nichž post starostky obhajuje Virginia Raggiová z Hnutí pěti hvězd.
 

Římané kvůli další odpadové krizi zuří. V ulicích se pytle s odpadky vrší na obrovských hromadách a vzhledem k teplému počasí obyvatele obtěžuje i silný zápach. Kvůli pandemii covidu-19 navíc mnozí poukazují na to, že hnijící odpadky jsou velký problém pro veřejné zdraví.

Problém s odvozem odpadu se v Římě pravidelně vrací od roku 2013, kdy se uzavřela největší evropská skládka Malagrotta na okraji třímilionového velkoměsta. Plnohodnotná alternativa se zatím nenašla. Současné vedení města odmítá stavbu spaloven a namísto toho klade důraz na třídění odpadu a snaží se najít pro římské odpadky místo na skládkách v jiných italských regionech i v zahraničí.

Popelářské vozy každý den sesbírají po Římě zhruba 3000 tun odpadků, letos na jaře se však uzavřely dvě skládky u Říma Monte Carnevale a Roccasecca a od té doby služby kolabují. Starostka Raggiová dokonce tvrdí, že uzavření skládek bylo součástí politického boje, který má poškodit její obraz před říjnovými komunálními volbami. V nich bude obhajovat mandát, průzkumy veřejného mínění jí ale zatím mnoho šancí na znovuzvolení nedávají. Jejími rivaly budou například bývalý ministr hospodářství Roberto Gualtieri kandidující za levicovou Demokratickou stranu (PD) či bývalý ministr průmyslu Carlo Calenda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist