https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropna-spolecnost-bp-chce-mit-do-roku-2050-nulove-emise-uhliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ropná společnost BP chce mít do roku 2050 nulové emise uhlíku

19.2.2020 00:20 (ČTK)
Britská BP si jako první ropná společnost stanovila cíl mít do roku 2050 nulové emise uhlíku. / Ilustrační foto
Britská BP si jako první ropná společnost stanovila cíl mít do roku 2050 nulové emise uhlíku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Britská BP si jako první ropná společnost stanovila cíl mít do roku 2050 nulové emise uhlíku. Ambiciózní plán sice zahrnuje provoz 111 let starého gigantu, ale netýká se produktů prodaných zákazníkům. I u těch ale společnost plánuje plánuje snížení emisí na polovinu. Zatímco cíl, který stanovil nový šéf BP Bernard Looney, investoři přivítali, ekologičtí aktivistům chybí detaily, jak toho chce ropná společnost dosáhnout.
 

Chce-li BP snížit na polovinu emise ze svých produktů, musí podle agentur Reuters a AP přejít, alespoň částečně, na obnovitelné zdroje energie, přijít s novou technologií na odstraňování emisí uhlíku z atmosféry a jejich ukládání, anebo výrazně snížit produkci.

Jen provoz ropné společnosti produkuje ročně 55 milionů tun oxidu uhličitého. Ropa a plyn, které BP vytěží, přispívají dalšími 360 miliony tunami.

"Uhlíkový rozpočet světa je omezený a rychle dochází. Musíme svižně dosáhnout nulových (emisí uhlíku)," uvedl Looney.

Na konferenci v Paříži v roce 2015 si na 200 států světa určilo za cíl udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období, a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Uhlíkový rozpočet ukazuje přípustné množství budoucích emisí, aby se tohoto cíle dosáhlo.

Agentura Reuters připomněla, že se nejedná o první plán ropného giganta proměnit. Snaha společnosti orientovat se na obnovitelné zdroje energie skončila krátce po přelomu tisíciletí obrovskou ztrátou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist