https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rwe-v-nemecku-urychli-odklon-od-uhli-nyni-ale-prodlouzi-chod-uhelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

RWE v Německu urychlí odklon od uhlí, nyní ale prodlouží chod uhelných zdrojů. Obec Lützerath bude zbořena

11.10.2022 10:23 | BERLÍN (ČTK)
Tisková konference, které se zúčastnila i ministryně hospodářství a ochrany klimatu Severního Porýní-Vestfálska Mona Neubauerová, definitivně zpečetila osud západoněmecké obce Lützerath. Obec, která stojí na uhelném nalezišti, bude zbořena. Na fotografii pohled na obec v roce 2019 před demolicí
Tisková konference, které se zúčastnila i ministryně hospodářství a ochrany klimatu Severního Porýní-Vestfálska Mona Neubauerová, definitivně zpečetila osud západoněmecké obce Lützerath. Obec, která stojí na uhelném nalezišti, bude zbořena. Na fotografii pohled na obec v roce 2019 před demolicí
Foto | Arne Müseler pro Dokumentation Garzweiler / Wikimeda Commons
Německá energetická společnost RWE o osm let uspíší odklon od uhlí, nově tak počítá s rokem 2030. Minulý týden to oznámili spolkový ministr hospodářství Robert Habeck a šéf RWE Markus Krebber. Součástí dohody mezi Berlínem, RWE a spolkovou zemí Severní Porýní-Vestfálsko je ale prodloužení chodu rezervních uhelných elektráren do jara 2024. Tyto bloky měly být původně odpojeny ke konci letošního roku.
 

"Soustředíme se na zvládnutí energetické krize a velmi vysokých cen energií. Kvůli tomu se nyní neobejdeme bez výroby energie z uhlí," řekl Habeck. Německo se stejně jako ostatní evropské státy po ruské invazi na Ukrajinu potýká s nedostatkem plynu, který Evropa chtěla využít k přechodu k čistým a obnovitelným zdrojům energie.

Německo kvůli snížení spotřeby plynu spustilo uhelné elektrárny, které dosud drželo v rezervě. Habeck řekl, že takový postup byl nezbytný, ale že Berlín nadále počítá se svými klimatickými cíli. Prohlásil také, že Německo po roce 2024 musí výrazně urychlit odchod od uhlí.

Německý zákon počítá s útlumem uhelné energetiky do roku 2038. Vládní koaliční smlouva sociálních demokratů, Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) ale uvádí, že v ideálním případě by mohlo Německo přestat spalovat uhlí pro výrobu energie už do roku 2030. K tomuto datu země podle Habecka plánuje získávat až 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů a do roku 2035 až 100 procent.

Tisková konference, které se zúčastnila i ministryně hospodářství a ochrany klimatu Severního Porýní-Vestfálska Mona Neubauerová, definitivně zpečetila osud západoněmecké obce Lützerath. Obec, která stojí na uhelném nalezišti, bude zbořena.

"Uhlí pod Lützerathem potřebujeme vytěžit," řekl Habeck. Podle Neubauerové záchrana místa nebyla kvůli rozvoji těžby možná. Likvidace dalších obcí se ale už podle dohody neplánuje.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

11.10.2022 10:50
A když se tu před pár lety říkalo, že ten báječný termín uzavření elektráren je jen politická proklamace a nebude dodržen, to se pár pravověrných pěkně vztekalo :-)
Odpovědět
Anyr

Anyr

11.10.2022 11:06 Reaguje na
Nevěděli jsme totiž to, co jsi věděl ty a zdejší klub vševědoucích a nejlepších důchodců, a to jest útok Ruska na Ukrajinu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.10.2022 12:28 Reaguje na Anyr
To samozřejmě nevěděli, ale furt to nic nemění na tom, že kdyby ty své JE nechali v provozu, tak by na tom byli min z pohledu ochrany klimatu o hodně líp ... s válkou i bez války.

On je jedna věc nové JE nestavět ... s tím lze třeba i nesouhlasit, ale lze to i chápat ... a druhá věc je ty fungující odstavovat za situace, kdy vím, že značnou část jejich produkce budu muset nahradit fosilními palivy, ať už by se jednalo o plyn, nebo o uhlí.
Odpovědět
ig

11.10.2022 12:45 Reaguje na Anyr
Především jsme věděli, že alternativní zdroje nestačí a stačit nebudou. Válka to jen urychlila, ale přechod nebyl možný. Maximálně tak z jádra na plyn, což je ale v rozporu s přáním omezit emise CO2 - což je ovšem další důkaz, že šlo jen o politickou proklamaci. Ale všechno zlé je na něco dobré, teď už jsou o tom nuceni uvažovat i ti, kdo říkali "oni to zvládnou" a při tom neměli ponětí jak.
Odpovědět
dv

12.10.2022 15:10 Reaguje na
U toho plynu jde o něco jiného. Pokud přijedu do Počerad, a vidím, jaká kočička je schopná dát skoro 1GW, tak je jasné, že jde především o rychle postavitelné a levné řešení.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.10.2022 15:18 Reaguje na Anyr
Tak to " kočkování " Ukrajiny a Ruska, je až na posledním místě, v těchto problémech.
Zelený nejenom v Bruseli, to mají především na svědomí !
Zatím si žijí v tom " skleníku " a myslí si, že na ně nedojde. Ten jejich pád na hubu, bude o to vetší.
Odpovědět
MS

Martin Svárovský

12.10.2022 11:58 Reaguje na Anyr
Vypnout si vlastni stabilni zdroje (zejmena jadro) bez nahrady (OZE neni nahrada) a spolehnout se plne na energie od (tehda potencionalniho) nepritele. Neni tezke si predstavit jak to dopadne. Nemusite ani nic pocitat. Valka na UA celou situaci jen urychlila. Neni pricinou soucasneho stavu.
Odpovědět

vladimír šmídl

11.10.2022 12:18
Diamo dokončuje analýzu obnovení těžby ve dvou dolech.
www.zdarbuh.cz Na jaře budeme zkušenější.
Odpovědět
ig

11.10.2022 12:46 Reaguje na vladimír šmídl
Dobrá zpráva :-)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.10.2022 14:58
On je to takový podivný přístup. MY se odkloníme od uhlí do roku 2030, ale nebudeme se pak bránit dovozu elektřiny či dalších výrobků z uhlí.
Odpovědět
dv

12.10.2022 15:03 Reaguje na Jiří Svoboda
třeba FV panelů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.10.2022 15:49
Já myslím že všichni respektují roli Německa jako klimatického lídra, ale také myslím že už není potřeba aby dál Německo předvádělo jak se to nemá dělat, že už to všichni pochopili...
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.10.2022 19:40
Tak vida, zelení nejsou zas tak zelení, když o něco jde.
Odpovědět
ig

12.10.2022 09:32 Reaguje na Jarka O.
Beru to jako důkaz (další z řady), že zájem o životní prostředí je jen předstíraný a že ve skutečnosti jde o třídní boj :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.10.2022 12:30 Reaguje na
S tím, že je to v zásadě záminka ... jedna z mnoha ... souhlas.

Ale třídní boj ... to si nemyslím. U třídního boje člověk aspoň věděl kdo je kdo, kdo s kým, kdo proti komu a kdo za koho kope. Proti dnešnímu neoliberálnímu bordelu to bylo průzračné jako studánka.

Mi to dneska přijde spíš jako každý za/pro sebe a všichni proti všem.
Odpovědět
dv

12.10.2022 15:06 Reaguje na Svatá Prostoto
Jak to že ne??? Je to třídní boj proti zavedenému, proti existujícím zákonům, třeba tomu o zachování energie, proti tomu, že dotyčné nemá nikdo uáááááád a nechce si s nimi huáááááát........
Odpovědět
ig

12.10.2022 21:37 Reaguje na
Jiná definice třídního boje praví, že je to boj těch co mají málo tříd proti těm co jich mají víc.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.10.2022 15:09 Reaguje na
Já tak nějak nevím, co to ten třídní boj je, už jsem to neměla zažité z praxe, ale jestli je rovný ekonomickému boji, pak ano:) Ekonomický boj, a ekologie jako klacek na ty slabší je výborná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.10.2022 12:40
I té holčině je to jasné ...

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-greta-thunbergova-poradila-nemcum-at-se-drzi-jadra-40411333#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Jen Habeckovi & spol. ne:-)))
Odpovědět
dv

12.10.2022 15:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Jistěže ne :) Vývo jde ve spirále, a Habbeck je o půl kola vzadu :) Příčetný mainstram je pozadu o kolo před zbožštělým frackem, a půl kola Před Analenou Šílenou pravní a Robertem Katastrofou Habeckem Prvním.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.10.2022 15:12 Reaguje na Svatá Prostoto
Mladá paní to teď už smí říkat. Oni ty elektrárny nevypnou v lednu , ale až v dubnu:)), o to se taky hádají, takže je nakonec vypnou ještě později jestli vůbec.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist