Rybáři v Ústeckém kraji na podzim doplnili do revírů 15 000 kg kapra
"Letos byl nedostatek kaprovitých ryb, takže teď na podzim doháníme zarybňovací plány. U kapra se to daří," uvedl Skalský. Podle něj hraje roli i dostupnost ryb, kterou poznamenala třeba pandemie koronaviru. Tím, že byly zavřené restaurace, klesl počet odběratelů, a nebylo tak nutné zvyšovat produkci. "Ryb byl v podstatě přebytek za rozumnou cenu," podotkl mluvčí.
Po ústupu pandemie se zájem o ryby v gastronomii opět zvedl. Někteří producenti nicméně během pandemie omezili činnost, protože neměli komu ryby dodávat. Ruská invaze na Ukrajinu se zase projevila na cenách pohonných hmot, ale zejména krmiv, což také trh s rybami podle Skalského značně ovlivnilo. "Teď se situace trochu stabilizuje a věřím, že bychom měli zarybňovací plány splnit," uvedl. Kolik budou stát vánoční kapři, se podle něj zatím nedá odhadnout. Záležet bude na největších producentech, kteří jsou v jižních Čechách.
Zarybňování se podle Skalského daří také u dravých ryb, které jsou citlivější. Na počty ryb v revírech měli nicméně letos vliv predátoři, zejména kormoráni. Větší úhyny ryb pak rybáři zaznamenali na některých vodních plochách v létě. V důsledku tepla klesala hladina kyslíku a mnohdy nepomohlo ani provzdušňování. Například z nádrže na Havraním ostrově v Lovosicích na Litoměřicku tak rybáři vylovili několik tun ryb, které se udusily.
reklama