https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-v-usteckem-kraji-na-podzim-doplnili-do-reviru-15.000-kg-kapra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři v Ústeckém kraji na podzim doplnili do revírů 15 000 kg kapra

28.10.2023 19:48 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Rybáři v Ústeckém kraji věří, že letos do revírů doplní tolik ryb, kolik si předsevzali, tedy že splní tzv. zarybňovací plány. Během podzimu vysadili například na 15 000 kilogramů kapra, na jaře byl této ryby nedostatek. V revírech přibylo také 300 kilogramů štiky nebo stovky kilo okouna. Na stavy ryb měli letos vliv dravci a také teplo. ČTK to řekl mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský.
 

"Letos byl nedostatek kaprovitých ryb, takže teď na podzim doháníme zarybňovací plány. U kapra se to daří," uvedl Skalský. Podle něj hraje roli i dostupnost ryb, kterou poznamenala třeba pandemie koronaviru. Tím, že byly zavřené restaurace, klesl počet odběratelů, a nebylo tak nutné zvyšovat produkci. "Ryb byl v podstatě přebytek za rozumnou cenu," podotkl mluvčí.

Po ústupu pandemie se zájem o ryby v gastronomii opět zvedl. Někteří producenti nicméně během pandemie omezili činnost, protože neměli komu ryby dodávat. Ruská invaze na Ukrajinu se zase projevila na cenách pohonných hmot, ale zejména krmiv, což také trh s rybami podle Skalského značně ovlivnilo. "Teď se situace trochu stabilizuje a věřím, že bychom měli zarybňovací plány splnit," uvedl. Kolik budou stát vánoční kapři, se podle něj zatím nedá odhadnout. Záležet bude na největších producentech, kteří jsou v jižních Čechách.

Zarybňování se podle Skalského daří také u dravých ryb, které jsou citlivější. Na počty ryb v revírech měli nicméně letos vliv predátoři, zejména kormoráni. Větší úhyny ryb pak rybáři zaznamenali na některých vodních plochách v létě. V důsledku tepla klesala hladina kyslíku a mnohdy nepomohlo ani provzdušňování. Například z nádrže na Havraním ostrově v Lovosicích na Litoměřicku tak rybáři vylovili několik tun ryb, které se udusily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

28.10.2023 23:49
Je třeba nakrmit kormorány, vydry, volavky a další predátory.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.10.2023 06:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nutné, vždyť jsou chráněni, přece !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist