https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybniky-na-vysocine-trapi-nedostatek-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybníky na Vysočině trápí nedostatek vody

30.7.2018 00:18 | JIHLAVA (ČTK)
Život ryb někde ohrožuje nízký stav vody, takřka žádný přítok ze skoro vyschlých potoků a vysoké teploty. / Ilustrační foto
Život ryb někde ohrožuje nízký stav vody, takřka žádný přítok ze skoro vyschlých potoků a vysoké teploty. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rybáři na Vysočině denně kontrolují množství kyslíku v rybnících. Život ryb někde ohrožuje nízký stav vody, takřka žádný přítok ze skoro vyschlých potoků a vysoké teploty. V okolí Žirovnice na Pelhřimovsku už museli jeden z rybníků vylovit a další provzdušnit pomocí hasičské techniky. Hasiči pomáhali i na rybnících v obci Strachoňovice na Jihlavsku. Třetina rybníků spravovaných Moravským rybářským svazem v Třebíči zůstala po loňském suchu bez obsádky, ztráty z prodeje ryb budou ve statisících, řekl jednatel rybářů Lubomír Máca.
 

"Na kaskádě pěti rybníků Jidáše byl jeden z nich už v kritickém stavu, měli jsme tam nějaké úhyny, takže jsme ho museli minulý týden přelovit. Už jsme taky provzdušňovali asi dvouhektarový rybník Vitikrom," řekl jednatel rybářů z Žirovnice Zdeněk Ježek. Ve vedení místní organizace Českého rybářského svazu je 14 let, podobně špatný rok nepamatuje. "Kdekoli jinde pršelo, tak Žirovnici se to vyhnulo. Třetinu z 20 hektarů rybníků, které obhospodařujeme, jsme letos ještě na plný stav vody nenapustili, někde chybí i třetina vodního sloupce," řekl Ježek.

V Třebíči se Moravský rybářský svaz stará o asi 45 hektarů rybníků, třetina je bez ryb. Při prodeji tak rybáři přijdou o asi deset tun kaprů. Máca ztrátu odhaduje na více než 600.000 korun. "Některé rybníky máme dokonce úplně bez vody. Ale kde voda je, zůstávají kyslíkové hodnoty na únosné míře," řekl Máca. Kritické podle něho bude období v polovině srpna, kdy se rychle zkracuje den a s úbytkem světla klesá i kyslík vznikající díky fotosyntéze.

"Nám trochu pomohla bouřka v polovině týdne, přítoky z potoků jsou ale malé. Kyslík měříme každý den, zatím to vychází," řekl Jan Zedník za rybáře z Náměště nad Oslavou, kde oproti loňsku prozatím provzdušňovat rybníky nemuseli. Havlíčkobrodské rybáře možná na dvou z 30 obhospodařovaných rybníků provzdušňování brzy čeká. "Příčinou je jednoznačné nízký stav vody. Nic do rybníků nepřitéká," řekl předseda havlíčkobrodských rybářů František Zamazal.

Potřebná hodnota kyslíku je závislá na druhu chovaných ryb, pohybuje se přibližně mezi jedním a dvěma miligramy na litr vody.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist