https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samani-obetovali-velbloudy-pro-velikost-ruska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šamani obětovali velbloudy "pro velikost Ruska" Video

25.2.2019 08:21 | MOSKVA (ČTK)
Rituál obětování velbloudů rozhněval ochránce zvířat.
Rituál obětování velbloudů rozhněval ochránce zvířat.
Pozdvižení v Rusku vyvolal obřad sibiřských šamanů, kteří obětovali a spálili pět velbloudů, "aby posílili Rusko a jeho národy". "Tento obřad vykonali poprvé v moderní historii," poznamenal server Newsru.com. Obřad v šamanském táboře u Angarska, kde spolu s velbloudy na počátku února spálili na ohni i další laskominy, sledovalo asi pět stovek lidí.
 

"Tento obřad se nazývá Uuse, při němž lidé v nejhladovější zimě zabíjeli skot. Ale vše se odehrává s úctou ke zvířatům. Například nelze připustit, aby krev stekla na zemi. Ale moderní Burjati neznají staré tradice a považují to za barbarství," postěžoval si tisku zástupce hlavního šamana Artur Cybikov.

Rituál totiž rozhněval ochránce zvířat, kteří začali dávat svou nespokojenost najevo. Cybikov se domnívá, že obětování telat či ovcí by nikoho nenaštvalo, ale obětování velbloudů se považuje za přežitek, přestože bohům nejvíce lahodí. Usmíření duchů si totiž žádá nákladné dary. Velbloudy přitom od chovatele osobně a řádně odkoupil, aby pomohl lidem v těžkých dobách.

Staří Burjati podle šamana měli pětici posvátných zvířat, které obětovali za různým účelem: berana kvůli jídlu, kozla kvůli tvorbě, koně kvůli přemisťování, býka za účelem zbohatnutí a korunou všeho byl velbloud, který spojoval všechny účely.

"Tím, že uchováváme a zase křísíme tradice, obnovujeme nezměrné kulturní hodnoty, které povedou k obrození naší země. Ničení státnosti a svrchovanosti lidmi, kteří zapomněli a nechápou, kde žijí a co je vlast a vlastenectví. Jako věřící chceme svými modlitbami obnovit a obrodit naši vlast, aby byla silná, krásná, mocná a svrchovaná," vysvětlil.

Konkurenční šamani ale označili obřad za nesmyslný a kacířský. A prokuratura začala celou záležitost vyšetřovat, byť Cybikov se v stanici Echo Moskvy zapřisáhl, že úřady nikdy šamany za rituály nestíhaly, alespoň co paměť sahá.

Burjati jsou jednou z etnických skupin Mongolů, ale jsou považováni za samostatnou národnost. Tvoří přibližně čtvrtinu populace autonomního Burjatska v rámci Ruské federace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

25.2.2019 22:16
No co, u nás v Evropě zase obětujeme atomové elektrárny :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist