https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samice-luskouna-kratkoocaseho-siska-ze-zoo-praha-odjede-do-zoo-ve-vidni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samice luskouna krátkoocasého Šiška ze Zoo Praha odjede do zoo ve Vídni

3.9.2024 23:19 | PRAHA (ČTK)
Pro mláďata luskounů je typické, že se vozí svým matkám na ocasu. Výjimkou nebyla ani Šiška, která se o to snažila ještě v době, kdy měla hmotnost hodně přes 2 kg.
Pro mláďata luskounů je typické, že se vozí svým matkám na ocasu. Výjimkou nebyla ani Šiška, která se o to snažila ještě v době, kdy měla hmotnost hodně přes 2 kg.
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Mladá samice luskouna krátkoocasého Šiška, která se narodila loni v únoru v pražské zoo a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě, odjede na doporučení koordinátora chovu do zoologické zahrady ve Vídni. Ještě zhruba rok v Praze ale pobude. ČTK to řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Druhému luskounímu mláděti Connie, která se narodila na začátku července, se daří dobře. Je aktivní a chovatelé teď zkouší mladé samičce dávat pevnou stravu.
 
V zoo ve Vídní nyní podle chovatele Davida Valy budují pro luskouny novou expozici. V pražské zoo se zástupci vídeňské zahrady zároveň byli podívat, jak se s luskouny zachází. "Byli tady na stáži podívat se jak se manipuluje s mládětem, jak se zachází se samicí a podobně, aby viděli jak to funguje," uvedl Vala. K Šišce do budoucna přijde samec, aby se druh mohl rozmnožovat. To ale teprve určí světový koordinátor chovu. Protože je luskounů v zoologických zahradách málo, je obtížný evropský chov určit, řekl Vala.

Zájem mělo podle Bobka zoologických zahrad více. "Ale tím, že je to náročné na chov a krmení, tak to není tak jednoduché. Zajistit potravu, postavit tu expozici, aby byla pro ně bezpečná a podobně," doplnil Vala. Potravu je podle něj těžké zajistit mimo jiné proto, že luskouni se krmí kaší, která obsahuje zejména larvy včelích trubců, a velikost larev, která je do kaše potřeba, je ve včelím úlu jen tři týdny v roce. "Takže se to musí najednou vše vyřezat a zamrazit, abychom měli čím celý rok luskouny krmit," vysvětlil Vala.

Kaši, která se dává dospělým luskounům, chovatelé zkouší dát i malé samičce Connie. Daří se jí totiž podle chovatelů dobře a váží k dnešnímu dni 785 gramů. Když byla Šiška stejně stará, kaši ještě nejedla, Connie je ale podle Valy o hodně vitálnější a ve vývoji napřed. Také na rozdíl od Šišky nebyla přikrmovaná a hned sála mateřské mléko.

Kaši matce Run Hou Tang chovatelé mažou na záda, aby ji z nich Connie začala jíst. Na pevnou stravu se takto přechází proto, že v přírodě samice rozhrabe termitiště či mraveniště, hmyz začne lézt po matčině těle, a protože se luskouní mláďata vozí na ocasu matky, začne hmyz ze zad jíst a tak se to učí. Podle chovatele Davida Valy je teď pro malou Connie právě období, kdy by v přírodě začínala pomalu zkoušet olizovat hmyz z matčin zad, kaši však jíst zatím nezačala. Přechod na pevnou stravu je podle Valy náročný a může trvat i několik měsíců.

Pokud by se Connie nenaučila jíst kaši, jsou pro ní podle Valy připravené mravenčí kukly, se kterými by to mláděti mohlo jít přirozeněji. "Ale doufáme, že k tomu se nedostaneme, protože hrozí, že se luskoun naučí na ty kukly a nebude pak chtít jíst tu kaši," řekl.

Často podle Valy spí samice Tang a Connie už i odděleně a Tang za Connie nechodí ani, aby ji nakojila, ale počká, až mladá samička přijde sama. "To je dané i tím, že ta máma cítí, že je všechno v pohodě. Že je Connie silná, samostatná a přijde si, takže je to dobré znamení," řekl Vala.

Pražská zoologická zahrada je druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala v roce 2022 v dubnu z tchajpejské zoo. Jediní šupinatí savci světa, jejichž osm druhů žije částečně v jižní Asii a částečně v Africe, čelí v přirozeném prostředí masivnímu lovu. V současnosti patří k nejčastěji pašovaným zvířatům, a to jak kvůli masu, tak kvůli keratinovým šupinám, jimž čínská medicína připisuje léčivý účinek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist