https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sbirka-prazske-zoo-na-pomoc-australske-faune-vynesla-asi-23-27-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sbírka pražské zoo na pomoc australské fauně vynesla asi 23,27 milionu korun

7.8.2022 00:39 | PRAHA (ČTK)
Většina ve sbírce získaných peněz už byla do Austrálie zaslána. Z darů byla financována první pomoc popálených či jinak poraněných zvířat jako byli koalové a klokani.
Většina ve sbírce získaných peněz už byla do Austrálie zaslána. Z darů byla financována první pomoc popálených či jinak poraněných zvířat jako byli koalové a klokani.
Sbírka pražské zoologické zahrady na pomoc australské fauně, kterou na přelomu let 2019 a 2020 postihly požáry, dosud vynesla asi 23,27 milionu korun. Peníze na sbírkové konto zahrady poslalo 18 462 dárců. Peníze putují na podporu projektů zaměřených na ohrožené druhy, jejichž situace se kvůli požárům ještě zhoršila. Pomáhaly také při uzdravování popálených zvířat, řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.
 

"Většina peněz na sbírkové konto přišla na počátku roku 2020, kdy byla sbírka nejvíce aktuální a vlna solidarity největší. Peníze ale stále přibývají," uvedl Bobek.

Většina ve sbírce získaných peněz už byla do Austrálie zaslána. Z darů byla financována první pomoc popálených či jinak poraněných zvířat jako byli koalové a klokani. A následně i dlouhodobé projekty na záchranu ohrožených druhů. Nyní na sbírkovém účtu trojské zoo podle jejího ředitele zbývají asi dva miliony korun, které lidé na pomoc požárem zasažené Austrálii poslali. "I ty budou využity k záchraně australské fauny," dodal.

Zoo penězi ze sbírky mimo jiné spolufinancovala vznik speciálního chovného centra pro kriticky ohrožené vakoplchy trpasličí. Vačnatci se v novém zařízení, které se ve městě Lithgow v Austrálii otevřelo letos na jaře, budou adaptovat na podmínky nížinného deštného lesa. Ten by měli nově obývat namísto kamenných polí ve vysokohorských oblastech Australských Alp.

Téměř pět milionů českých korun ze sbírky pak posloužilo na ochranu paropuchy corroboree. Tyto kriticky ohrožené jedovaté žáby, které měří asi dva až tři centimetry, se přirozeně vyskytují pouze v Australských Alpách. Podle odhadů žilo před požáry ve volné přírodě méně než 50 jedinců tohoto druhu, který ohrožuje zvláště zánik přirozených stanovišť a plísňové onemocnění chytridiomykóza. Pražská zoo podpořila chovný program těchto žab a peníze putovaly také na znovupostavení požárem zničených útočišť žab v Národním parku Kosciuszko.

Trojská zoo přispěla také třeba na rozvoj rezervace Mt. Rothwell, kde žijí klokani skalní či kunovci tečkovaní, a spolufinancovala pořízení inkubátoru pro odchov krátkokrček hnědavých. Tyto malé sladkovodní želvy jsou jedním z nejvzácnějších australských plazů.

Austrálii zasáhly rozsáhlé požáry v září 2019 a sužovaly ji několik měsíců. Podle agentury Reuters při nich zemřela až miliarda živočichů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist