https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sbirka-zaplatila-sedm-zachrannych-siti-na-vyprostovani-koni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sbírka zaplatila sedm záchranných sítí na vyprošťování koní

22.11.2017 12:45 | PRAHA (ČTK)
Záchranné sítě pořízené ze sbírky mají hasiči v Libereckém, Jihomoravském, Pardubickém a Plzeňském kraji.
Záchranné sítě pořízené ze sbírky mají hasiči v Libereckém, Jihomoravském, Pardubickém a Plzeňském kraji.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | EDUvet.cz
Sbírka na záchranné sítě pro koně zaplatila sedm sítí. Poslouží hlavně hasičům při vyprošťování zvířat, která uvízla v jámách či jímkách. Sítě jsou nezbytné také při dlouhodobém léčení koní, kdy je potřeba ulehčit zvířeti stání nebo mu zabránit v ulehnutí. Sbírka vznikla z iniciativy EDUvet.cz, což je spolek veterinárních lékařů zabývajících se převážně koňmi. Trvala tři roky a vybralo se při ní téměř 200.000 korun. Její výsledky pořadatelé oznámili na dnešní tiskové konferenci.
 

Záchranné sítě pořízené ze sbírky mají hasiči v Libereckém, Jihomoravském, Pardubickém a Plzeňském kraji. Další má k dispozici veterinářka Lýdia Čačková, která sbírku organizovala, a firma Equinet, která do sbírky výrazně přispěla. Tyto dvě sítě si mohou zapůjčit chovatelé, kteří je potřebují. Sítě slouží nejen k vyprošťování koní, ale i při léčbě. Jak uvedla Čačková, hodí se například při ošetření kovářem u koní, které mají ortopedické problémy. V poslední době pomohla síť například klisně, která utrpěla zlomeninu pánve.

První síť pořízená ze sbírky putovala libereckým hasičům. Použili ji poprvé v lednu 2016 v Bílém Kostele nad Nisou, kde kůň uvízl v kruhové jímce. Do té doby hasiči v podobných situacích využívali popruhy, ty však mají podle Čačkové hodně nevýhod. Zejména je obtížné do nich zvíře upevnit tak, aby se jeho váha rozložila rovnoměrně a nevypadlo z nich.

Sítě používají i pracovníci Koňské záchranky. Podle Pavla Čechovského z této záchranné služby u sítí nehrozí, že by se z ní kůň vyvlékl. "V té síti si troufneme zvednout koně i vrtulníkem. Švýcarská záchranka to takto používá při vyzvedávání koní ze strží v Alpách," uvedl. Využít se dá síť i pro jiná zvířata, v brněnské zoo například pomohla s přemístěním bizona, který putoval do nového domova.

Sbírka zaplatila nejen sítě, ale také školení pro hasiče, kteří o to měli zájem. Jak uvedla Čačková, některé krajské hasičské sbory si sítě začaly pořizovat samy. Tak je to například v Praze a v Moravskoslezském kraji. "Středočeský kraj si takových sítí pořídil 13," uvedla. Jedna síť podle ní stojí 25.000 až 28.000 korun, vyrábějí se v Anglii.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist