https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sest-zemi-vcetne-ceska-zada-eu-aby-financovala-vykup-levneho-ukrajinskeho-obili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šest zemí včetně Česka žádá EU, aby financovala výkup levného ukrajinského obilí

15.4.2023 00:54 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šest zemí Evropské unie včetně České republiky žádá vytvořit evropský nástroj na výkup levného ukrajinského obilí, požadují také zavedení celních kvót na dovoz ukrajinských zemědělských produktů na unijní trh. Novinářům to včera po jednání s kolegy z Visegrádské skupiny (V4; Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) a z Bulharska a Rumunska řekl slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan. Slovensko nyní visegrádské čtyřce předsedá.
 

Levná ukrajinská pšenice se dostala na trhy středoevropských zemí poté, co Kyjev začal při vývozu obilí využívat alternativní trasy po blokádě svých černomořských přístavů v souvislosti s ruskou invazí z konce loňského února. Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí.

"Všechny země vyjádřily podporu iniciativě, aby se vytvořil společný evropský nástroj, na základě kterého by ukrajinská pšenice mohla být vykupována přímo ukrajinskou vládou ze zdrojů, které poskytne Evropská komise (EK) například Světovému potravinovému programu (WFP). Tímto by se obilí z Ukrajiny dostávalo na původní trhy mimo Evropskou unii,“ řekl Vlčan po jednání s kolegy, které se konalo on-line. Dodal, že dalším návrhem je zavést kvóty za dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny.

Podle Vlčana je potřeba jednat rychle, protože za několik měsíců začne v EU sklizeň obilí a kvůli jeho nynějšímu přebytku na trhu chybějí kapacity pro uskladnění nové úrody pšenice.

Vlčan řekl, že transport ukrajinské pšenice přes EU začal už loni. Značná část obilí navzdory původnímu plánu neskončila na trzích mimo unii, ale zůstala v celních skladech na území EU. Když pak podle ministra EU zrušila celní kvóty na ukrajinské zemědělské produkty, bylo možné z celních skladů prodávat ukrajinské obilí bez omezení i na unijním trhu.

Slovensko ve čtvrtek dočasně zakázalo zpracovávat ukrajinské obilí, které bylo dříve dovezeno do země, a toto obilí a z něj vyrobená mouka nesmí ani na trh. Bratislava tak učinila v reakci na zjištění, že v zásilce obilí o hmotnosti 1500 tun byl potvrzen výskyt pesticidu, který není v EU povolen a který má negativní vliv na lidské zdraví. Všechno obilí a mouka z Ukrajiny, které už jsou na Slovensku, chtějí úřady zkontrolovat.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

16.4.2023 08:26
i když je pšenice hodně, pečivo nezlevnilo...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.4.2023 08:27
proč by jej měli vykupovat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist