https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sjezd-top09-kandidatem-na-prezidenta-je-karel-schwraznberg
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sjezd TOP09: Kandidátem na prezidenta je Karel Schwarzenberg

22.10.2011 12:40 | HRADEC KRÁLOVÉ (Ekolist.cz)
Sjezd TOP 09 v Hradci Králové
Sjezd TOP 09 v Hradci Králové
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
V Hradci Králové začal volební sjezd strany, která je v tomto volebním období nejvíce "zelená" - TOP 09. Přestože se volby předsednictva budou konat až v neděli, prvním jasným výsledkem je delegace Karla Schwarzenberga jako kandidáta na úřad prezidenta v roce 2013.
 

„Rok a půl není tak dlouhá doba, abychom neměli čas předložit svůj návrh,“ prohlásil místopředseda strany Miroslav Kalousek. Jako třetí nejsilnější strana by prý TOP 09 měla navrhnout kandidáta, už jen proto, že se jako jediná shodne na jednom jméně. TOP 09 proto doporučuje jako kandidáta na prezidenta republiky Karla Schwarzenberga.

„Dlouho jsem se zdráhal, přece jen jsem doufal v přímou volbu, ta se ale neuskuteční,“ vysvětlil důvody, proč se v pátek večer rozhodl pro přijetí kandidatury. Nemělo by prý cenu kandidovat, pokud nemá jistotu, že to fyzicky zvládne až do konce. „Po zkušenostech ministra zahraničí mohu říct, že jsem schopný zátěž tohoto úřadu vydržet,“ prohlásil na sněmu Schwarzenberg. Podle něj bude volba prezidenta velkým bojem, zejména proti velké skupině levicových poslanců a senátorů. „Musíme ale ukázat, že se střetu nebojíme,“ prohlásil.

„Když bychom uspěli, bylo by to krásné, když ne, bude to i tak pro naši stranu stejně důležité. Proto jsem naléhání kolegů podlehl a řekl ano," prohlásil Schwarzenberg. Příští rok vidí jako velmi svízelný kvůli vývoji hospodářství. "Když je situace špatná, je nejlepší začít útočit,“ dodal.

Na historicky druhém sjezdu TOP 09 v Hradci Králové se sešlo 170 delegátů. Setkání se už od rána neslo v rozverném duchu, který podtrhla i animovaná znělka sjezdu. V ní předseda strany jako Krakonoš vyzývá: Nepostávat, nekoukat a makat. „Ano vaše výsosti,“ odpovídá mu animovaný ministr financí Miroslav Kalousek.

Předseda strany se ve svém projevu především zaměřil na volby do Senátu, kde prý strana musí postavit kandidáty, kteří jsou veřejně známí a nikoli zasloužené členy. „To není stranická trafika, ale zodpovědná práce,“ zdůraznil. Podle předsedy strany je hlavním cílem dokončit reformy a dostat „zemi na cestu 21. století“.

Na sjezdu vystoupil také předseda Strany zelených Ondřej Liška. Podle něj je spojení mezi vládou TOP09 a Stranou zelených slabší, než byla vůči předchozí koalici. Zeleným nesedí reforma, tak jak je prosazovaná dnešní koalicí. Reforma důchodů podle něj není ani spravedlivá, ani udržitelná, zeleným se nelíbí ani to, že reformu má celá společnost ze zvýšeného DPH. Stejně tak se prý v budoucnu vymstí úspory do vzdělávání.

Liška pochválil stranu, že se snaží vzdorovat vstupu krajní pravice do vysoké politiky, zatímco Věci Veřejné „jí umetají cestu a je maximálně krytá prezidentem Klausem“. K volbě nového prezidenta Ondřej Liška řekl: „Do odchodu Václava Klause z prezidentského úřadu zbývá více času, než by bylo této zemi ku prospěchu.“ Evropská unie tvrdé nepopulární kroky o to více očekává od TOP 09. Zelení se rozchází v pohledu na zatěžování budoucnosti dluhy, udržitelná podle nich není ani důchodová reforma.

Liška připomněl blokádu v národním parku Šumava. Citoval předsedu TOP 09, že v konfliktu o kácení šlo o pseudonáboženskou válku na obou stranách. Podle zelených ale šlo o právní stát, protože došlo ke stavu, kdy stát prostřednictvím národního parku porušuje své vlastní zákony. „Každý člověk potřebuje ke kácení stromu na své zahradě povolení, ředitel národního parku nikoli,“ dodal Liška. Naopak ocenil kritický postoj vůči nekompetentnímu vedení parku. „Apeluji na vás, abyste se postarali, aby nejen zájmy obcí byly ošetřeny, ale především práva příští generace na přírodu a zdravé životní prostředí,“ dodal Liška.

Podle Lišky nemusí být konzervativní strana antiekologická. „ Pravda, občané byli a jsou v tom desetiletí utvrzováni politikou ODS,“ říká Liška. Připomněl, že TOP 09 „zatím nepřipustila“ zbourání severočeských obcí kvůli uhlí, „které Česká republika prokazatelně nepotřebuje“.TOP 09 by se prý měla inspirovat ve Velké Británii, kde zákony na ochranu klimatu prosadili konzervativci.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist