https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sjezd-top09-ochrana-prirody-je-konzervativni-hodnota
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněm TOP 09: Ochrana přírody je konzervativní hodnota

23.10.2011 11:42 | HRADEC KRÁLOVÉ (Ekolist.cz)
Tomáš Tesař na sjezdu TOP 09 v Hradci Králové 22. 10. 2011
Tomáš Tesař na sjezdu TOP 09 v Hradci Králové 22. 10. 2011
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ochrana životního prostředí je věcí konzervativní politiky, která by měla vyvažovat jak ekonomický, tak socialistický pohled na svět. Tvrdí to Tomáš Tesař, člen předsednictva TOP 09 a náměstek ministra, ředitel sekce ochrany přírody a krajiny. Podle něj ale lidé v České republice nevědí, proč vlastně životní prostředí chránit.
 

Na víkendovém sjezdu TOP 09 dominuje téma prosperity, představované především růstem životní úrovně obyvatel České republiky. Jak si ale snaha o prosperitu rozumí s ochranou životního prostředí? Podle Tomáše Tesaře je ochrana přírody v zásadě konzervativní hodnotou, která má vyvažovat ekonomický pohled na svět. „Je tu ještě ta část morální, etická, nespočítatelná,“ říká Tesař. A podle něj by se téma životního prostředí mělo stát „hegemonem politiky TOP 09“.

„Pokud chceme šetřit a zlepšit stav společnosti, pak musíme vědět proč to děláme. A děláme to pro svoje děti,“ vysvětluje Tesař. Ochrana životního prostředí podle něj není jen otázka čisté vody a vzduchu, ale to zda budou mít další generace šanci žít ve stejném světě jako my.

V politické rovině se přitom téma životního prostředí chápe dvojím způsobem. Podle první teze je potřeba být nejdříve bohatý. A „až budeme mít všichni plná břicha,“ pak si můžeme dovolit nějakou ochranu přírody říká Tesař. Ta se pak ale omezí na „sbírání papírků, čištění koryta řek a na to, že občas vysadíme nějaký strom“.

Druhý přístup naopak vychází z myšlenky, že lidé přírodě škodí, a proto je potřeba společnost svázat systémem zákazů. „Jenže to nefunguje, lidé jsou ochotni přijmout jen takové omezení, se kterým se ztotožní,“ říká Tesař. A v tom by prý měl být i hlavní přínos TOP 09. To, co environmentální politika v České republice potřebuje ze všeho nejvíc, je prý vysvětlování lidem, proč je potřeba chránit přírodu a životní prostředí.

Podle Tesaře totiž není přijatelné ani liberální, ani socialistické řešení, protože ve skutečnosti problém neřeší. „Společnost neví a zatím neslyšela argumenty, proč máme prostředí chránit,“ říká Tesař. Navíc vůbec neprobíhá debata o tom, kam až v environmentálním přístupu jít. Podle Tesaře se nemůžeme vrátit na stromy, na druhé straně ale nemůžeme ani pokračovat v extenzivním využívání přírodních zdrojů.

Na sjezdu vystoupil jako host předseda Strany zelených Ondřej Liška. Ten odmítl ekonomické reformy, jak je prosazuje vládní koalice. Reforma důchodů není ani spravedlivá, ani udržitelná, a zeleným se nelíbí ani to, že reformu má celá společnost ze zvýšeného DPH. „Ondřej Liška dnes prohlásil, že Strana zelených zůstává na pozicích socialistické politiky,“ zhodnotil Tesař odmítnutí reformy předsedou zelených.

Co jsou ale ekologická témata TOP 09, ale Tesař prozradit nechtěl. „To bych musel říkat fráze a to není důležité,“ dodal Tesař. Podle něj není důležité něco slibovat, ale skutečně prosadit řešení vhodná pro životní prostředí. A to se daří, což ocenili i nevládní organizace sdružené v Zeleném kruhu, které vyhlásili TOP 09 nejzelenější stranou v parlamentu. „Když dojde na skutečné hodnocení, tak se ukazuje, že pracujeme dobře,“ pochválil si Tesař.

Žádné překvapení na sjezdu TOP 09 nepřinesly nedělní volby. Předsedou byl opět zvolen Karel Schwarzenberg, prvním místopředsedou Miroslav Kalousek. Oba získali 162 hlasů delegátů, tedy před 95 procent hlasů. Oba za své zvolení na další dva roky poděkovali. "Mám vás rád," dodal Kalousek.

Ve svém projevu se předseda strany vrátil ke své kandidatuře na prezidenta. Podle něj by Hrad neměl být místem kontroverzí, ale místem odkud se šíří vzdělanost. „Nemůžu slíbit že nebudu aktivistický prezident,“ dodal Schwarzenberg.

Místopředsedy strany se stala Helena Langšádlová, Jaromír Drábek, Marek Ženíšek a Pavol Lukša. Kromě Heleny Langšádlové tak i místopředsedové zůstali stejní jako v předchozím období.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist