https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skleniky-botanicke-zahrady-v-brne-zaplni-tropicti-motyli-a-jejich-obdivovatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skleníky botanické zahrady v Brně zaplní tropičtí motýli a jejich obdivovatelé

18.9.2022 00:23 | BRNO (ČTK)
Po čtyřech letech mohou návštěvníci Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně znovu přihlížet líhnutí tropických motýlů. Akce, která je součástí výstavy Babí léto, začne v pátek, potrvá do 2. října. Zájemci si projdou venkovní areál s kvetoucími podzimními trvalkami, ve sklenících uvidí motýly, navíc si mohou koupit orchideje, sukulenty nebo masožravé rostliny a občerstvit se v čajovně.
 

Během výstavy se ve sklenících objeví zástupci asi 40 druhů motýlů. "Dohromady je objednáno téměř 1300 kukel," uvedl ředitel zahrady Michal Pavlík.

Výstavě předcházejí několikadenní přípravy. Zaměstnanci zprovozňují technologie, které zajistí příhodné klima, a aranžují vhodné květiny. Ve sklenících také natahují sítě, díky kterým motýli neuletí a neprochladnou na mokrém skle.

Napínání sítí prý není jednoduchá práce. "Nejnáročnější je strop skleníku, kde se pracuje tři až čtyři metry nad jezírkem, zídkami a kameny ve složitém terénu," popsal organizátor výstavy.

Po přivezení v polystyrenových krabičkách se kukly lepí k podkladu vteřinovým lepidlem. "Nejdřív se nalepí do kousku molitanu a poté na tyč. Každá dodávka má svoji barvu molitanu, abychom odlišili staré kukly, které se už třeba nevylíhnou," vysvětlil ředitel botanické zahrady.

Líhnutí je plně v režii daného jedince, který musí poměrně rychle vylézt a napumpovat do křídel hemolymfu. Pak nějakou dobu sedí, aby se mu křídla zpevnila. K líhnutí potřebují motýli vyšší teplotu a vzdušnou vlhkost, kterou zajišťuje spodní vytápění a mlžící trysky. Většina motýlů se líhne nad ránem.

První výstava motýlů se v botanické zahradě konala spolu s výstavou orchidejí na konci zimy roku 1999. „Motýly jsme se u nás rozhodli prezentovat veřejnosti poté, co jsme navštívili motýlí dům v Erfurtu, kde byl v té době vedoucím náš kamarád, který nám ochotně vysvětlil základy motýlího chovu,“ vzpomněl Pavlík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist