https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skoly-na-jindrichohradecku-vyuzivaji-stity-z-recyklovaneho-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Školy na Jindřichohradecku využívají štíty z recyklovaného plastu

5.6.2020 11:23 | DAČICE (ČTK)
Děti a učitelé ze škol v okolí Dačic a Slavonic na Jindřichohradecku používají od obnovení výuky ochranné štíty z recyklovaného plastu. Pomůcku získalo 17 základních a mateřských škol v regionu. Celkem jde o přibližně 1200 ochranných štítů. ČTK to řekli zástupci škol a výrobce štítů.
 

"Z fyziologického hlediska nám všem štíty umožňují volnější dýchání, jde o zcela jiný komfort - pocitový i fyzický. Za naprosto nepostradatelnou považuji možnost využití nejzákladnějšího nástroje pedagoga - mimiky a řeči. Pro žáčky je nutné nejenom, aby dobře slyšeli pokyny, ale velkou oporou pro jejich pocit bezpečí je výraz dospělého," řekla ředitelka základní školy Komenského Dačice Eva Macků.

Podle ní pedagogové s využíváním štítů kalkulovali už předtím, než dostali nabídku na výrobky z recyklovaného plastu. "Uvažovali jsme o tom. Už jenom kvůli tomu, že jsme měli problémy poznat se sami mezi sebou v rouškách. Tak jsme si říkali, že ty štíty musíme pro kantory určitě sehnat," uvedla.

Zatím není jasné, jestli školy budou za pomůcky z recyklovaného plastu hradit nějaký poplatek. Podle Macků to ale vypadá tak, že by za jeden kus školy platily přibližně 30 korun.

Výuka do prázdnin není povinná. "U nás je o ni ale zájem. Chodí asi dvě třetiny všech žáků prvního stupně. Dokonce jsme pro ně zařídili i odpolední formu družiny, protože řada dětí dojíždí a jsou vázány na autobusové spoje," řekla ředitelka.

Štíty pro školy na Jindřichohradecku zajistila výzkumná a vzdělávací skupina Petmat. Skládá se ze studentů a vysokoškolských pedagogů a vznikla při Fakultě architektury ČVUT. Zabývá se ekologií, recyklací a architekturou z pet lahví, má několik patentů. Nyní Petmat mimo jiné spolupracuje na 3D tisku z betonu prvního domu v ČR, který nese název Prvok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist