https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skupina-zemi-eu-vyzyva-k-reseni-prilivu-zemedelskych-produktu-z-ukrajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skupina zemí EU vyzývá k řešení přílivu zemědělských produktů z Ukrajiny

3.4.2023 01:48 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko navrhují obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem. Premiéři těchto pěti členských zemí Evropské unie to podle agentury Reuters uvedli v dopisu adresovaném předsedkyni Evropské komise (EK) Ursule von der Leyenové.
 

Evropská komise je v poslední době pod značným tlakem kvůli hněvu unijních farmářů, kterým vadí dopady levného ukrajinského dovozu na ceny obilí. Eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski již ve čtvrtek uvedl, že je ochoten podpořit omezení obchodování s Ukrajinou, pokud s takovým návrhem přijde Polsko.

O přání Polska, aby Evropská unie použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh, hovořil už ve středu polský premiér Mateusz Morawiecki. Na tiskové konferenci uvedl, že se s předsedy vlád několika unijních zemí sousedících s Ukrajinou dohodl na tom, že v této věci pošlou dopis předsedkyni EK.

Premiéři podle Reuters v dopisu vyzvali k různými opatřením, která by omezila narušení trhu způsobené ukrajinským dovozem. Dodali, že pokud tyto kroky nebudou úspěšné, mělo by se přikročit ke znovuzavedení cel a kvót.

Ukrajina, která je jedním z největších světových vývozců obilí, zažila po vpádu ruských vojsk před více než rokem blokádu svých černomořských přístavů, kdy musela najít alternativní vývozní cesty přes Polsko a Rumunsko. Velké množství ukrajinského obilí, které je levnější než to vypěstované v EU, ale skončilo ve středoevropských státech, což mělo negativní dopad na místní zemědělce.

Evropská unie loni v červnu na dobu jednoho roku pozastavila dovozní cla na ukrajinské zemědělské a potravinářské produkty. Cílem tohoto kroku je podpořit ukrajinskou ekonomiku, která se potýká s následky ruské vojenské invaze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

3.4.2023 13:16
Jasně, takže celý minulý rok se u nás peklo z laciného ukrajinského obilí, ale ceny pekařských výrobků vyletěly raketově na 2-3 násobek následovány alarmistickou masmediální propagandou. Někdo si pořádně namastil kapsu, zatímco důchodci řeší jestli si za reálně se snižující se důchod koupit potraviny, léky nebo energie...nelidskost kapitalismu v přímém přenosu je opravdu dechberoucí!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.4.2023 05:15 Reaguje na Pavel Karel

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2023 12:27 Reaguje na pavel peregrin
Totální pitomost jak dycky:
https://medium.seznam.cz/clanek/apolena-tumova-nehorazne-zisky-agrobaronu-za-lonsky-rok-na-ucet-kazdeho-z-nas-5880?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1
Odpovědět
pp

pavel peregrin

4.4.2023 13:36 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

sv

4.4.2023 21:20 Reaguje na pavel peregrin
Máš tam chybu. SPrávně je to takto. Pokud věříš nesmyslům na iděsu, nemá cenu diskutovat a ujišťuji tě, že jsi zralý na přes držku. A samozřejmě beru na vědomí, že burešovy podržtašky tvého ražení mají o dost lepší informace na téma co si bureš zase vycucal z prstu.
Odpovědět
va

vaber

4.4.2023 09:02
divné,všude je tem válka a zemědělství jen kvete,
noví majitelé ukrajinské půdy si mnou ruce , EU zrušila cla ,samozřejmě protože chce pomáhat, ale komu pomohla a kdo na to doplatil,
kdo to asi je a ze kterých zemí jsou ti noví majitelé půdy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2023 12:30 Reaguje na vaber
Nekvete. Rusko chce vydírat celý svět a tak zablokovalo nejen ukrajinské přístavy (něco teda pustí..) ale hlavně samo nevyváží, má plné sklady z loňska a prodává jen to, co nakradlo na Ukrajině.
Odpovědět
va

vaber

5.4.2023 08:22 Reaguje na Pavel Hanzl
nekvete a ještě jim vše ukradli, tak chceš říc ,že noví vlastníci ukrajinské půdy nechají Ukrajince o hladu a vše prodají za nejlepší cenu do Evropy,
vůbec nepochybuji ,že nové pány na Ukrajině místní lidi vůbec nezajímají ti z prodeje obilí nemají nic,
ty jsi takový starý, hloupý ,angažovaný vojín Jasánek dnešní doby,
Odpovědět
sv

sv

6.4.2023 09:43 Reaguje na vaber
Takovou míru sebekritiky bych od tebe jasánku nečekal. Mimochodem, o hladu jsou leda rusáci vraždící na Ukrajině. Ale všeho do času. Vzhledem k tomu, že tvůj nový pán to posral jak už desítky let nikdo, si na něj zubatá už brousí kosu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.4.2023 14:00
Vypadá to, že za nějaký měsíc bude levnější chleba i pečivo a o další měsíce později zlevní vepřové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist