https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slivenecka-komspotarna-nabizi-kompost-k-odberu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slivenecká kompostárna nabízí kompost k odběru

6.11.2018 12:16 | PRAHA (ČTK)
Pražané mohou do kompostárny měsíčně zdarma uložit 250 kilogramů biologicky rozložitelného odpadu a po roce získat kompost pro zahradničení.
Pražané mohou do kompostárny měsíčně zdarma uložit 250 kilogramů biologicky rozložitelného odpadu a po roce získat kompost pro zahradničení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Praha.eu
Kompostárna v pražském Slivenci již nabízí 60 tun kompostu k odběru Pražanům, kteří v minulém roce do kompostárny přiváželi rostlinný odpad. Za pět kilogramů odevzdaného odpadu dostanou jeden kilogram kvalitního substrátu. Informoval pražský magistrát. Do kompostu patří rostlinné zbytky z domácnosti a zahrad i odpad z údržby zelených ploch. Kompostárnu provozují Lesy hlavního města.
 

"Půdy trpí v současné době akutním nedostatkem organické hmoty. Proto je tolik důležité, aby organické zbytky ze zahrádek a z údržby zeleně nekončily na skládce či ve spalovně, ale aby se změnily na výživný kompost, který pomůže úrodnost půd zlepšit," uvedla dosluhující radní pro životní prostřední Jana Plamínková (STAN).

Kompostárna, která byla zprovozněna loni v létě, přijímá rostlinný odpad ze zahrad a kuchyní od lidí i firem. Do konce roku přijala zhruba 295 tun bioodpadu, za deset měsíců tohoto roku to bylo 1676 tun. Pražský kompost získal od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského registraci jako organické hnojivo. Lze ho tak využívat pro zlepšení kvality půdy na zahradách i při údržbě městské zeleně.

Pražané mohou do kompostárny měsíčně zdarma uložit 250 kilogramů biologicky rozložitelného odpadu a po roce získat kompost pro zahradničení. Pro mimopražské a pro firmy je uložení biomasy zpoplatněno sazbou 600 korun za tunu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist