https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-potvrdilo-vyskyt-komara-prenasejiciho-nemoci-na-cloveka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko potvrdilo výskyt komára přenášejícího nemoci na člověka

21.2.2024 01:14 | BRATISLAVA (ČTK)
Komár tygrovaný.
Komár tygrovaný.
Foto | John Tann / Flickr
Slovensko potvrdilo výskyt invazního druhu komára tygrovaného, který přenáší na člověka viry horečky dengue a chikungunya, žluté zimnice či ziky. Informovala o tom Slovenská akademie věd, podle které byl tento komár opakovaně zjištěn v Bratislavě.
 

"Jde o jeden z nejnebezpečnějších invazních druhů komára, který se v kontinentální Evropě vyskytuje. Přenáší až 22 různých virů," uvedla SAV. Dodala, že z Asie se komár rozšířil při převozu zboží, jako jsou pneumatiky nebo okrasný bambus.

Vědkyně SAV a odbornice na komáry Viktória Čabanová uvedla, že komár tygrovaný se v Bratislavě patrně už usídlil, protože potvrzeno bylo vícero jeho nálezů v jedné ze čtvrtí metropole.

Podle SAV byl tento druh komára zaznamenán na Slovensku už v roce 2012, a to v okolí Košic. Tehdy se mu ale v zemi nepodařilo trvale usídlit.

SAV uvedla, že sezona komára tygrovaného začíná v dubnu, končí na začátku listopadu a na rozdíl od jiných druhů komárů je aktivní přes den. Množí se například v nádobách s malým množstvím vody či v kanalizaci. Ve slovenských podmínkách je schopen přežít i zimu. Na rozdíl od běžných komárů má dolet od místa líhnutí pouze 200 až 500 metrů.

Před rostoucím nebezpečím šíření nemocí přenášených komáry v Evropě, včetně těch přenášených komárem tygrovaným, loni varovalo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Podle něj se komár tygrovaný rozšiřuje čím dál tím více na sever a na západ Evropy. Obdobné varování před nemocemi přenášenými komáry vydala i Světová zdravotnická organizace (WHO). SAV zase upozornila, že loni byl v Evropě zaznamenám nejvyšší počet lokálních nákaz způsobených virem dengue, a to hlavně ve Francii, Itálii a Španělsku.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

21.2.2024 06:16

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.2.2024 07:40 Reaguje na Petr Elias

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Elias

21.2.2024 08:06 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.2.2024 09:31 Reaguje na Petr Elias

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

21.2.2024 09:27 Reaguje na Petr Elias
Zajímavé. Na severu Evropy, na pomezí Švédska a Norska, se prý vyskytuje africký mor prasat. Na Slovensku a v západní Evropě, zase cizí druh nebezpečného komára.
Je sice fajn, že jsme si mohli přečíst i tuto senzaci o komárech z dílny SAV, ale doporučení, jak se proti tomuto druhu komárů bránit, to již v článku není uvedeno.
No a pro politicky uvědomělé kolegy diskutující: tak si myslím, že těmto parazitům je úplně lhostejná současná politická situace na Slovensku, destruktivní pokusy politické opozice, předvolební prezidentská kampaň nějakého opozičníka, nebo názory nějaké blondýnky…
Odpovědět
JM

Josef Mozek

22.3.2024 09:56 Reaguje na Tonda Selektoda
Když na vás komár sedne, zabijte ho.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist