https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-za-dva-tydny-nezaznamenalo-novy-pripad-africkeho-moru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko za dva týdny nezaznamenalo nový případ afrického moru

18.9.2019 00:14 | KOŠICE (ČTK)
Slovensko v posledních dvou týdnech sice nezaznamenalo nové případy afrického moru prasat, tamní úřady ale i tak rozšířily preventivní opatření s cílem zamezit šíření nákazy. / Ilustrační foto
Slovensko v posledních dvou týdnech sice nezaznamenalo nové případy afrického moru prasat, tamní úřady ale i tak rozšířily preventivní opatření s cílem zamezit šíření nákazy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko v posledních dvou týdnech sice nezaznamenalo nové případy afrického moru prasat, tamní úřady ale i tak rozšířily preventivní opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Informovalo o tom včera slovenské ministerstvo zemědělství. Nákaza byla v zemi poprvé potvrzena na konci července.
 

"Navzdory tomu, že už dva týdny neevidujeme nový nález afrického moru prasat, nemůžeme tuto nákazu podceňovat. Právě stávající období sklizně kukuřice může mít značný vliv na vývoj situace, když budou divočáci vyrušováni a zvěř začne migrovat," uvedla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Slovensko nově rozšířilo takzvanou nárazníkovou zónu s přísnými opatřeními proti šíření nákazy i do příhraniční oblasti s Polskem. Podobný postup zvolilo Slovensko již dříve v pohraničí s Českem a také s Maďarskem, které podle Matečné nyní zaznamenalo zhoršení situace ohledně afrického moru prasat.

Opatření zahrnují také lov divočáků a dodržování veterinárních nařízení a předpisů chovateli prasat.

Slovenské úřady k dnešku zjistily 12 případů nákazy u divočáků a dalších 11 případů v malochovu. Africký mor prasat, který je vysoce nakažlivým virovým onemocněním prasat domácích i divokých a proti kterému neexistuje vakcína, byl na Slovensku zatím prokázán pouze v jednom z okresů na jihovýchodě země blízko hranic s Maďarskem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist