https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snehove-srazky-zatim-nedokazaly-doplnit-deficit-podzemnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněhové srážky zatím nedokázaly doplnit deficit podzemních vod

16.1.2019 07:05 | PRAHA (ČTK)
Sněhové srážky posledních dnů stihly po loňském extrémně suchém létě na většině území Česka nasytit svrchní vrstvu půdy. Ilustrační snímek.
Sněhové srážky posledních dnů stihly po loňském extrémně suchém létě na většině území Česka nasytit svrchní vrstvu půdy. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Sněhové srážky posledních dnů stihly po loňském extrémně suchém létě na většině území Česka nasytit svrchní vrstvu půdy. Rozhodující pro podzemní vody bude stav na konci března, po tání a před začátkem vegetačního období. Informoval o tom ředitel pro hydrologii z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka. Záležet bude také teplotách vzduchu. Odborníci se shodují v tom, že pokud půda nezmrzne, může vsakovat dostatek vody použitelný pro jarní vegetaci.
 

Sníh na většině území ukončil zemědělské a půdní sucho. Kromě střední a jižní Moravy a dolního Poohří a Povltaví jsou svrchní vrstvy půdy nasycené vodou. "Ani na povrchových vodách až na výjimky již o suchu nemluvíme. Naopak v případě podzemních vod zatím deficit z léta na většině území nahrazen nebyl," uvedl Daňhelka. Potvrzuje to i týdenní zpráva o hydrometeorologické situaci z ČHMÚ. Na úrovni silného až mimořádného sucha se stále pohybuje 62 procent podzemních vod mělkých vrtů.

Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z projektu InterSucho by se Čechy z loňského sucha mohly vzpamatovat, na Moravě je situace horší a ani podle prognóz se nemá příliš zlepšit. Podle Daňhelky je sucho v Česku cyklickým fenoménem, kdy jsou v zimě zásoby vody doplňovány a během vegetační sezony jsou většinou spotřebovány. "Záležet bude až na stavu na konci března, jaká bude letošní výchozí pozice v různých oblastech ČR," doplnil.

Sněžení může podle mluvčího Agrární komory ČR Jiřího Felčárka zlepšit vodu v půdním profilu. "Díky tomu, že nejsou žádné velké mrazy, se voda dokáže vsáknout do půdy, případně akumulovat v tocích, rybnících i nádržích," řekl ČTK Felčárek. Pokud sníh leží na zamrzlém povrchu, voda odtéká a vsakování je omezeno. "Důležitým faktorem je množství vody obsažené v objemové jednotce sněhu," uvedl Radek Novotný z útvaru ekologie lesa Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Například prachový sníh obsahuje vody méně než sníh, který padá při teplotách kolem nuly stupňů Celsia nebo nad nulou.

Stav podzemních vod je letos nižší než na začátku loňského roku. Daňhelka ale upozornil na to, že v roce 2018 skončila zima brzy, v nížinách už v únoru, a zásoby podzemních vod začaly klesat dříve, než je obvyklé.

Podle systému HAMR, který měří sucho v Česku, budou v dalších týdnech srážky na horách sněhové, v nížinách dešťové a mohou být příznivé pro doplnění vody v krajině. Vlhkost půdy se v průběhu týdne bude zvyšovat, zejména v její povrchové vrstvě. V následujícím období je možné očekávat mírný vzestup stavu podzemních vod.

Současný stav může vyústit v povodně z tání a dílčích oblev, podle Daňhelky je to v českých podmínkách běžné a každoročně se vyskytující. "V tomto ohledu jsou ohroženější hlavně střední nadmořské výšky, kde je momentálně vyšší nasycení. Na horách, kde se již hromadí větší sněhová pokrývka, pak sníh dokáže vodu z případného deště do značné míry zadržet a tání pozdržet," dodal Daňhelka


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist