https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-zada-vladu-aby-zajistila-vysetreni-uniku-jedu-do-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna žádá vládu, aby zajistila vyšetření úniku jedů do Bečvy

3.12.2020 13:39 | PRAHA (ČTK)
Vláda by měla také podle přijatého usnesení předložit konkrétní návrh opatření, která zamezí podobným únikům chemikálií na všech vodních tocích.
Vláda by měla také podle přijatého usnesení předložit konkrétní návrh opatření, která zamezí podobným únikům chemikálií na všech vodních tocích.
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Sněmovna žádá vládu, aby zajistila důkladné vyšetření dvojího úniku chemikálií z letošního září a října do řeky Bečvy. Vláda by také podle Sněmovny měla dohlédnout na uložení exemplárních pokut viníkům včetně povinnosti nahradit vzniklé škody. Sněmovna se tak usnesla dnes na závěr debaty o úniku chemikálií do Bečvy. S návrhem usnesení přišli poslanci Dana Balcarová (Piráti), Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Stanislav Blaha (ODS). Sněmovna už o Bečvě debatovala 13. listopadu, k závěru ale tehdy nedospěla.
 

Sněmovna v přijatém usnesení dále konstatuje, že ekologická katastrofa z 20. září, kdy uniklo nezjištěné množství kyanidů, dosud nebyla uspokojivě vysvětlena. "Nikdo tu věc nezametá pod koberec. Nikdo nečiní na policii a státní zastupitelství nátlak," řekl poslancům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Znalecký posudek by podle něj měl být hotov do 20. prosince. Podobně se vyjádřil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Absolutně neexistuje, že by někdo, kdokoli, někam něco zakopával," řekl.

Někteří opoziční poslanci ale nešetřili kritikou. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová poukazovala na to, že se v kauze objevilo mnoho nepravd, a to i v souvislosti s provozem valašskomeziříčské chemičky Deza. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Pekarová Adamová řekla, že Brabec lhal, když mluvil o policejním informačním embargu na zářijový případ otravy. "Čekala bych, se k této věci vyjádříte," uvedla. Podle Jana Farského (STAN) úřady po úniku chemikálie neprováděly svou práci a policie nereagovala, protože "mocní státu" vzkázali, že Deza na vině není. "A to je ten průšvih," řekl. Brabec podle Farského ovlivnil vyšetřování případu. "Vaše důvěryhodnost je prostě na nule," uvedl.

Vláda by měla také podle přijatého usnesení předložit konkrétní návrh opatření, která zamezí podobným únikům chemikálií na všech vodních tocích. Brabec má do dvou měsíců předstoupit před poslance a informovat je o vyšetřování. Ministr poslancům řekl, že jeho úřad kromě jiného připraví novelu vodního zákona, která zvýší pokuty až na 50 milionů korun. Na Bečvě by podle něj měl být také spuštěn pilotní projekt stálého monitoringu kvality vody.

Hnutí STAN v úterý vyzvalo Brabce kvůli úniku jedů do Bečvy k rezignaci. Deník Referendum v pondělí uvedl, že v den otravy Bečvy se v Deze stala havárie. Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění bylo od ní. Mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIZP) Radka Nastoupilová poté ČTK řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost Deza.

Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince tuto středu opět unikla neznámá látka, od září v oblasti nejméně počtvrté. Minulé úterý se u kanálu z Rožnova pod Radhoštěm objevila pěna. Rozbory prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila koncem října. Rozbory prokázaly zvýšený výskyt niklu, který není podle ČIŽP pro člověka významně toxický.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.12.2020 13:53
Tento požadavek je na stejné úrovni jako by chtěl chovatel drůbeže pověřit lišku hlídáním kurníku, aby se mu neztrácely slepice.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.12.2020 13:56
Je dobře , že vláda je pod poslaneckým tlakem. Teď už stupidní výmluvy nebudou na pořadu dne.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.12.2020 14:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vláda je pod tlakem určité části poslanců od svého nástupu a nic moc to nepomohlo. Dokonce i někteří poslanci opozice jí jdou na ruku - viz odsouhlašení konce superhrubé mzdy.
Odpovědět
va

vaber

3.12.2020 14:44
co je to za blábol, vláda má zasahovat do vyšetřování policie ,to chce opozice? kdyby to udělala tak ji zkritizují ještě víc
to nejsou obyčejné úniky ,to je sabotáž ,zcela cílená
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.12.2020 20:36
Úplně zbytečné vyšetřování. Pachatel je známý od začátku, je to Energoaqua a viník spáchal sebevraždu. Jeho doznání s s notářským ověřením se najde do 19.12.2020 Tak jsem to alespoň pochopil z vyjádření pana ministra Brabce.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.12.2020 00:46
Je sněmovna stejně aktivní i u jiných ekologických malérů? Nebo je její aktivita vedena tím, že tady může být namočena firma navázána na Babiše?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist