https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-debata-o-zelene-nafte-se-stocila-k-tomu-ze-kravy-prdi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní debata o zelené naftě se stočila k tomu, že krávy prdí

13.7.2016 12:20 | PRAHA (ČTK)
Server Ptejte se knihovny uvádí, že slovo prdět do spisovné češtiny nepatří a je považováno za vulgární. Poznamenává, že z lékařského prostředí pochází výraz flatulence
Server Ptejte se knihovny uvádí, že slovo prdět do spisovné češtiny nepatří a je považováno za vulgární. Poznamenává, že z lékařského prostředí pochází výraz flatulence
Dnešní sněmovní rozpravu nad návrhem rozšířit vratku spotřební daně, takzvanou zelenou naftu, i pro zemědělce v živočišné výrobě, oživila i debata nad tím, že krávy vypouštějí plyny, a přispívají tím k tvorbě skleníkových plynů. Tento fakt potvrdil i ministr životního prostředí Richard Brabec, který ale upozornil na to, že stejně se chovají i divoká zvířata v Africe.
 

O problému se skleníkovými plyny se zmínil ve své zpravodajské zprávě k vládnímu návrhu Miroslav Kalousek (TOP 09). Za úsměvný označil argument vlády, že zavedení zelené nafty pro živočišnou výrobu přispěje ke zvýšení ochrany ovzduší a přírody rozšířením pastev pro zvířata. Odvolal se na údaje Evropské komise, podle nichž se zemědělství podílí na celkové produkci skleníkových plynů v Evropské unii zhruba 15 procenty, a to zejména kvůli metanu.

Této části Kalouskova projevu se posléze věnoval předseda zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO). Podle svých slov tak pochopil, proč TOP 09 likviduje české zemědělce: protože produkují skleníkové plyny. "Zaznělo tady dneska, že zemědělci mají velký problém v tom, že produkují skleníkové plyny, že 14 procent skleníkových plynů v Evropě vytvářejí naši zemědělci, evropští zemědělci. Protože ty krávy prdí, a to je ten velký problém. A proto my nebudeme, jak říkal kolega zpravodaj (Kalousek) podporovat zemědělce, protože jejich krávy prdí a vytvářejí skleníkové plyny," prohlásil.

"Krávy opravdu prdí," potvrdil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Ale stejně tak prdí stáda buvolů v Africe, sloni, žirafy, zebry. Také pak je otázka, jestli my bychom měli vybít i ty, protože i oni vlastně přispívají k tomu skleníkovému efektu," dodal. Tímto problémem se podle Brabce zabývá i EU a diskutovalo se o tom na řadě porad ministrů životního prostředí, ale nic zásadního v této věci unie nevymyslela. "Kromě toho, že na posledním jednání padl návrh, jestli by krávám neměly být namontovány jakési lapače. Nicméně byla pak debata, zda by nedošlo, řekněme, k nějakému vznosu krav v případě, že by ty lapače byly příliš naplněny," dodal.

Server Ptejte se knihovny uvádí, že slovo prdět do spisovné češtiny nepatří a je považováno za vulgární. Poznamenává, že z lékařského prostředí pochází výraz flatulence.

Kalousek na závěr rozpravy poznamenal, že vedle dalších informací zazněly v diskusi i zajímavé příspěvky o flatulenci krav.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist