https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-komise-k-becve-prerusila-do-patku-schuzi-k-uzavreni-zaverecne-zpravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní komise k Bečvě přerušila do pátku schůzi k uzavření závěrečné zprávy

16.9.2021 13:39 | PRAHA (ČTK)
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Sněmovní komise k vyšetřování loňské ekologické havárie na Bečvě, která dnes měla schválit závěrečnou zprávu, přerušila jednání do pátečního rána. Znovu se sejde v pátek v 07:00. Zpravodaj závěrečné zprávy Petr Gazdík (STAN) ČTK řekl, že členové komise probrali odstavec po odstavci zhruba polovinu závěrečného textu, zbytek je čeká v pátek. Zpráva má obsahovat zjištění o pochybeních státních orgánů při vyšetřování a navrhnout legislativní změny, které by jim v budoucnosti předešly.
 

Podle Gazdíka i předsedkyně komise Marie Pěnčíkové (KSČM) nebyla diskuse komise dnes nijak vyhrocená. Rozešla se kvůli tomu, že část členů měla jiné povinnosti. Pěnčíková ČTK a Českému rozhlasu řekla, že doufá v uzavření zprávy v pátek. Dnes z ní nechtěla nic prozradit s tím, že do schválení dokumentu jako celku mohou členové komise vznést připomínky i k už dnes uzavřené části textu.

Podle informací z rána měla být část dokumentu neveřejná vzhledem k tomu, že se poslanci zabývali i prací policie, která kauzu dosud neuzavřela. Gazdík uvedl, že tomu tak zřejmě nebude. Zprávu bude moct plénum Sněmovny projednat nejdříve 24 hodin po jejím zveřejnění, není zatím jasné, kdy přesně to bude. Příští týden se poslanci mají sejít naposled v tomto volebním období. "Nevíme, jak tato schůze bude pokračovat, takže jsme domluveni s kolegy napříč politickým spektrem, že nejzazší variantou je svolání mimořádné schůze, " uvedla Pěnčíková. O termínu nechtěla spekulovat. Přála by si zprávu projednat buď v úterý v rámci řádné schůze, nebo na mimořádné schůzi v co nejbližší době.

Sněmovna schválila zřízení vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii 21. dubna s tím, že má mít devět členů a zjištění předložit do pěti měsíců od svého vzniku. Vznik komise podpořili poslanci napříč stranami s výjimkou poslanců ANO, kteří se převážně zdrželi. Komise dostala za úkol hlavně shromáždit veškeré podklady k havárii z 20. září i následným haváriím v uplynulém roce a prověřit správnost postupu orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost. Gazdík před týdnem konstatoval, že komise zjistila řadu chyb a připravuje návrh legislativních změn, které mají v budoucnu takovým pochybením předejít. Komise vyslechla například člena představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavla Pustějovského, krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka, ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse či poslankyni ANO Margitu Balaštíkovou, která měla v době havárie na starosti v radě Zlínského kraje životní prostředí.

Policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Obviněnými jsou společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání státní zástupce odmítl jako nedůvodné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

16.9.2021 22:18
A co třeba označit pachatele vy zbabělci.Na to nemáte koule že?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.9.2021 10:47
Poslanci ANO pro zřízení této komise nehlasovali.... normální člověk, kdyby byl podezřelý a přitom nevinný (na to si boss tohoto hnutí Babiš hraje), tak udělá všechno pro to, aby se věc řádně vyšetřila.... on ale dal povel, že mají zametat a zametat a že nesmí k žádnému relevantnímu vyšetřování dojít.... vážně nevím kolik důkazů viny ANOfertu je ještě potřeba, aby byl naplněn požadavek na spravedlivé šetření a potom soud....

Když se nechce, tak se nechce... a lidi v ČR jsou tak tupá hovada, že ANO možná zase vyhraje volby.... ztracená země ta ČR...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist