https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sojove-mleko-nebo-steak-z-tofu-francie-dava-sbohem-matoucim-nazvum-potravin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sójové mléko nebo steak z tofu? Francie dává sbohem matoucím názvům potravin

10.5.2018 08:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nic jako vegetariánský burger ve Francii není.
Nic jako vegetariánský burger ve Francii není.
Je libo vegetariánský burger anebo veganské sójové párečky? Ve Francii si už na těchto výrobcích nepochutnáte. Alespoň ne pod uvedeným názvem. Tamní parlament totiž schválil dodatek k zemědělskému zákonu, který brojí proti nejasnému vymezení složení potravin. Zákazníci by se prý jinak mohli cítit zmateni z potravin, které se v názvu honosí živočišným původem, ale jsou přitom ryze rostlinné. Píše o tom Independent.co.uk.
 

Francouzské výrobce vegetariánských a veganských pochoutek by propříště mohl špás s nepřesným a zavádějícím názvem přijít draho. Slova jako burger, steak či filet mají být vyhrazeny čistě masitým potravinám a porušení může být potrestáno pokutou až do výše 300.000 eur. A stejné je to i s vegetariánskou šunkou či slaninou, která by maso neobsahovala. Zákaz se má týkat i dalších odvozených produktů zemědělského hospodářství, másla, sýrů a mléka. Obdobné výrobky z tofu nebo sóji se teď budou muset jmenovat jinak.

Salám, párky nebo soucitné jídlo?

Dodatek k zákonu je dílem politika Jean-Baptista Moreaua. „Je důležité bojovat proti falešným tvrzením, naše výrobky musí být označovány pravdivě,“ napsal na svém Twitteru. „Termíny jako sýr nebo steak jsou vyhrazeny pro živočišné produkty!“ myslí si Jean-Baptiste Moreau. Zmíněný dodatek se pochopitelně dočkal nezbytné reakce, především ze strany vegetariánů a veganů. Umírněnější z nich přitom soudí, že Moreau se jen snažil učinit líbivé gesto vůči francouzským zemědělcům, kteří se prý nyní cítí být ohrožení rostoucí popularitou nemasitých výrobků.

To Wendy Higginsová, mluvčí organizace Human Society International, bojující za práva zvířat, se už cítila výrazně pohoršená. „Je ostudné a pobuřující, že místo chvály a přijetí veganské a vegetariánské stravy se Francie uchýlila do pozice jakési obranné paranoie. To však jistě nezastaví nárůst popularity soucitného jídla, které je lahodné, výživné, ekologicky šetrné a etické. Bez ohledu na to, jak mu budou říkat.“

Jiní kritici doplňují, že zavádějící je spíše sám schválený dodatek. „Žádný masožravec si přece nekoupí veganský párek v očekávání, že uvnitř najde maso,“ píše BBC. Možná tak upravený zákon přispěje k tomu, že se vegetariáni a vegani budou moci lépe vyhýbat teď už nematoucím výrobkům ryze živočišného původu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist