https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokoli-v-malesicich-vyvedli-ctyri-mladata-dalsi-se-nevylihla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokoli v Malešicích vyvedli čtyři mláďata, další se nevylíhla

18.8.2016 14:21 | PRAHA (ČTK)
Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě
Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dušan Rak / Česká společnost ornitologická
Sokoli na komíně malešické spalovny v Praze letos vyvedli čtyři mláďata. Z dalších sledovaných míst se na komíně teplárny v Michli se ptáčata z vajec nevylíhla a v Holešovicích mladý sokolí pár nezahnízdil. Sokolů hnízdí v celém Česku asi šest desítek.
 

Další pražskou budku na komíně v areálu nemocnice Motol podle odborníků od jara pravidelně navštěvuje zatím nedospělá sokolí samička. Další budky na věžích kostelů svatých Cyrila a Metoděje v Karlíně a svatého Václava v Holešovicích zatím obsadily místo sokolů poštolky.

Malešičtí sokoli vyvádějí mláďata už několik let po sobě. "Záchranná stanice hlavního města Prahy nám letos pomáhala zajistit a úspěšně vrátit do areálu jedno z mláďat po jeho prvním neúspěšném leteckém pokusu, kdy bylo zaměstnanci nalezeno na zemi pod komínem," uvedl Dušan Rak z projektu Sokoli v Praze.

Sokol stěhovavý je vzácný a ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Aktuálně v celém Česku hnízdí jen asi 60 párů, vhodných lokalit v přírodě ubývá. Do měst je přitahují velké počty holubů, kteří jsou jim snadno dostupnou potravou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist