https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-liberci-zmirnil-berouskovi-podminku-v-kauze-nelegalniho-zabijeni-tygru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Liberci zmírnil Berouskovi podmínku v kauze nelegálního zabíjení tygrů

13.4.2021 17:30 | LIBEREC (ČTK)
V případu šlo o tři úhyny tygrů z Berouskova chovu v roce 2018.
V případu šlo o tři úhyny tygrů z Berouskova chovu v roce 2018.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní správa
Odvolací krajský soud v Liberci zmírnil trest Ludvíku Berouskovi v kauze nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Potrestal ho 18 měsíci se zkušební dobou na tři roky a zrušil peněžitý trest. Původně mu byla uložena dvouletá podmínka se čtyřletým odkladem a povinnost zaplatit 338 000 korun. Jde o souhrnný trest, neboť u jiného soudu byl Berousek potrestán zabavením nekolkovaných cigaret, které se u něj našly.
 

Berousek byl po verdiktu spokojený s tím, že soud uznal, že nebyl členem organizované skupiny. "Já jsem nevěděl o ničem, co provádějí," řekl novinářům. Jeho obhájce Petr Šťastný ho doplnil, že z nich díky tomu spadlo to nejhorší břemeno. "Že pan Berousek měl být členem organizované skupiny napojené na černý trh, zejména s těmi vietnamskými obchodníky," řekl obhájce. S další argumentací odvolacího soudu ohledně viny Berouska sice nebyl úplně spokojený, další postup ale podle něj zváží až po písemném vyhotovení rozsudku.

V kauze se posuzovaly tři úhyny tygrů z chovu Berouska, provozovatele zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku. Spolu s ním byli obžalováni další dva muži. Trest pro preparátora Miloše Hrozínka odvolací soud potvrdil. Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty mu byl uložen trest tři roky vězení. Potrestán byl i odběratel produktů z tygřích těl, Vietnamec Xuan Vu Le. Českolipský soud mu už před třemi lety uložil dvouletou podmínkou s čtyřletým odkladem. V jeho případě bylo rozhodnutí soudu pravomocné, neodvolal se. Preparátor i Berousek vinu odmítali a požadovali zrušení trestu, který jim uložil okresní soud. Proti dnešnímu rozhodnutí, které je pravomocné, mohou podat jao mimořádný opravný prostředek dovolání.

V případu šlo o tři úhyny tygrů z Berouskova chovu v roce 2018. Podle pitvy jeden uhynul dokonce na následky střelného poranění. Jeden projektil nalezl veterinář v krční páteři a druhý pod lopatkou. Berouskův obhájce u soudu uvedl, že Berousek měl právo zvíře zastřelit. Samec byl agresivní, zabil předtím jiné samice a nebezpečný byl i pro ošetřovatele. Stejně tak obhájce mínil, že Berousek měl právo nakládat i s jeho tělem a chybějící dokumenty by potřeboval jen v případě, pokud by ho chtěl zpeněžit. Soudce Lukáš Korpas při zdůvodnění uvedl, že námitky obhajoby neshledal senát jako odůvodněné. Z odposlechů podle soudce vyplynulo, že Berousek věděl, jak by se mělo správně s uhynulými chráněnými zvířaty nakládat.

Berousek mrtvé tygry předával preparátorovi, od něhož části tygřích těl odebíral Xuan Vu Le. Podle policie preparátor tygří těla zpracovával spolu s Vietnamcem na masox nebo tygří víno, které jsou ve vietnamské komunitě žádané. Xuan Vu Le je prodával i v pražské tržnici Sapa. Obžaloba se opírala o nalezené části tygřích těl, sledování obžalovaných i odposlechy. "Trestná činnost obžalovaných byla orgány činnými v trestním řízení velice detailně zdokumentována. Obžalovaní byli sledováni, přesně bylo zaznamenáno, jak byli tygři rozporcováni," uvedl soudce. Trestná nebyla podle něj preparace kožešin, ale komerční nakládání s dalšími částmi uhynulých zvířat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

13.4.2021 20:11
To je fakt neuvěřitelný co se někdy v tomhle státě děje...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist