https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-praze-musi-znovu-resit-spor-o-zapach-z-lakovny-v-nymburce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Praze musí znovu řešit spor o zápach z lakovny v Nymburce

7.2.2020 00:20 | BRNO (ČTK)
Nejvyšší soud nařídil Krajskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval provozem Automotive Painting Partners v Nymburce (dříve AZOS). / Ilustrační foto
Nejvyšší soud nařídil Krajskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval provozem Automotive Painting Partners v Nymburce (dříve AZOS). / Ilustrační foto
Foto | / Azos
Nejvyšší soud nařídil Krajskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval provozem Automotive Painting Partners v Nymburce (dříve AZOS). Město se řadu let snaží omezit zápach a emise z lakovny, se žalobou neuspělo. Podle Nejvyššího soudu ale justice předčasně rozhodla o tom, že provoz je úředně schválený. Kvůli dříve provedeným stavebním úpravám bylo nutné nové kolaudační rozhodnutí, plyne z rozhodnutí na úřední desce.
 

"K zahájení tohoto provozu po provedení stavebních úprav jsou nezbytná další rozhodnutí příslušných správních orgánů, ve kterých je schvalující orgán povinen zabývat se účinky provozu na okolí," stojí v rozsudku.

Nymburský okresní soud v červnu 2017 rozhodl, že zápach z provozu AZOS neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se marně domáhalo toho, aby soud firmě nařídil, aby zápach snížila. Rozsudek potvrdil předloni krajský soud, který se problematikou nyní musí zabývat znovu. Spor se tak vrací do odvolacího řízení.

Nejvyšší soud zdůraznil, že v minulosti v podniku provedli stavební úpravy, které nebyly řádně povolené. "Žalované sice bylo vydáno integrované povolení, ale toto integrované povolení nenahrazuje příslušná rozhodnutí podle stavebního zákona (dodatečné stavební povolení a rozhodnutí o zkušebním provozu), na základě kterých je možné spustit provoz žalované," napsali soudci nejvyšší instance v rozsudku.

Společnost Automotive Painting Partners se v Nymburce zabývá katoforenzním lakováním a spárováním, zakázky má v automobilovém průmyslu. Zinkovací provoz je podle poslední dostupné výroční zprávy ve sbírce listin od května 2018 dočasně uzavřený. V roce 2019 měla firma 85 zaměstnanců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist