https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soutez-o-biopotravinu-roku-vyhrala-biofarma-sasov-s-veprovym-masem-bio-prestik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěž o biopotravinu roku vyhrála Biofarma Sasov s vepřovým masem Bio Přeštík

5.9.2024 12:49 (ČTK)
Přeštická černostrakatá prasata na Biofarmě Sasov
Přeštická černostrakatá prasata na Biofarmě Sasov
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Biofarma Sasov
Soutěž o biopotravinu roku letos vyhrálo vepřové maso Bio Přeštík v plechu z Biofarmy Sasov. Jihlavská farma skončila na prvním místě i loni, a to se svou bioslaninou z přeštického prasete. Porota vybrala vítěze ze 140 biopotravin, v loňském roce jich bylo přihlášených 118. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, jehož zástupci dnes v Praze spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) předali ceny vítězům.
 
Biofarma Sasov získala ocenění za nejlepší biopotravinu pošesté. Přeštické maso má podle majitele farmy Josefa Sklenáře více tuku než běžně dostupné vepřové maso a jeho výkrm trvá déle, což zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je chov nerentabilní. Zhruba 380 gramů masa stojí 250 korun. Kateřina Urbánková ze svazu ekologických zemědělců dodala, že existuje skupina obyvatel, kterou nepřesvědčí, aby biopotraviny nakupovali, pro velkou část populace to je ale pouze osobní rozhodnutí a mohou si dovolit ve větším biopotraviny nakupovat.

Sklenář upozornil, že černostrakaté přeštické prase je v současnosti ohroženo vyhynutím a plemeno je zařazené v genové rezervě. "Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat," řekl Sklenář.

Dnešní vyhlášení výsledků soutěže zároveň zahájilo 20. ročník osvětové kampaně ministerstva zemědělství nazvané "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství". Cílem kampaně je přiblížit a vysvětlit veřejnosti nejen kvalitu, chutnost a přínos biopotravin, ale obecně ekologického zemědělství, uvedl Výborný. Urbánková doplnila, že ekologické zemědělství zároveň může například v okolí vodních toků chránit pitnou vodu.

V soutěži porota ocenila také nejlepší biovíno, vítězem se stalo Chardonnay z Vinařství Čech. Mezi steakovými bio masy zvítězilo jehněčí ossobuco z farmy Rudimov a ocenění v kategorii biopotravin rostlinného původu si odnesl mošt z Moštárny Hostětín. V kategorii mléčných výrobků porota ocenila farmářský sýr z farmy Menšík a v kategorii pro gastronomii zvítězila firma Živá farma.

Potraviny v biokvalitě pochází z ekologického zemědělství, které hospodaří mimo jiné bez použití průmyslově vyráběných hnojiv nebo pesticidů. Česko podle Výborného patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. "Od roku 2017 se trh s biopotravinami téměř zdvojnásobil. Aktuálně se pohybujeme na zhruba 11 miliardách korun obratu na trhu s biopotravinami," uvedl ministr.

Koncem loňského roku působilo v Česku 5341 ekologických zemědělců a 969 výrobců biopotravin, podíl obhospodařované ekologické půdy dosahoval 16,8 procenta. "Meziročně jsme navýšili rozsah plochy a překonali jsme hranici 600 000 hektarů ze zhruba 3,5 milionu hektaru, které jsou v ČR obhospodařované," doplnil ministr. Ke konci roku 2021 hospodařili ekologicky farmáři na výměře 558 124 hektarů, což bylo 15,7 procenta plochy, do roku 2030 by měl podíl dosáhnout čtvrtiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kýho Šlaka

5.9.2024 14:19
Soutěž o biopotravinu, kterou opakovaně vyhrává maso, je špatná soutěž.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.9.2024 14:29 Reaguje na Kýho Šlaka
?
Odpovědět
Anyr

Anyr

5.9.2024 14:32 Reaguje na Kýho Šlaka
Souhlasím.

Ale zrovna u nás, v ČR, bych byl tolerantnější. Musíme vzít v potaz národní, ehm, kulturu, ve stylu "co není maso, není jídlo".
Navíc, když Agrární komora jede https://www.zeru-maso.cz/ , tak se s tím bojuje těžce (i když snahy jsou: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/223562248410035/ ).
Odpovědět
Ra

Radek

5.9.2024 14:36 Reaguje na Kýho Šlaka
myslíte že to měla vyhrát okurka :-))) zelní by rádi přesvdčili lidi že je maso nezdravé a pořád se to nedaří
Odpovědět
Anyr

Anyr

5.9.2024 14:44 Reaguje na Radek
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat - jeden zdroj z tisíců.

Nedostatek vzdělání na úkor velikosti vlastního "vševědoucího ega" je v dnešní době trestuhodný.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.9.2024 14:49 Reaguje na Anyr
Takže místo tradičního VKZ bude bioknedlo s biozelo?-)
Odpovědět
Ra

Radek

5.9.2024 15:31 Reaguje na Anyr
Pane nevím co má společného vzdělání z vegany , myslím ale že tady půjde spíš o zdravý rozum a tem mi říká že má byt strava čerstvá , pestrá a střídmá . Po každé když se dostanu do Jihlavy , stavíme a koupím si u nich i jiné potraviny , jsou dokonalé . Všem lidem mohu pouze doporučit , vůbec se nedivím že zase vyhráli
Odpovědět
Pe

Petr

5.9.2024 17:14 Reaguje na Radek
U potravin je čerstvost dost relativní pojem.
Například maso, které kupujete, je vždy několik dní až několik týdnů staré. S ovocem a zeleninou je to stejně, no a balené potraviny můžou být "čerstvé" třeba až několik měsíců.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.9.2024 20:00 Reaguje na Petr
No jo, vruboun rád valí čerstvé oné, že:-) Není nad to slovíčkařit: kvalitní, pestrá a střídmá. Víno a slivovička také nejsou dnešní, ale šmakují všem, staré sto let i více. Při dnešních mražácích a jiných moderních technologiích máme nepoměrně vyšší standard potravin, než naši pra/předkové. A kdo je normální, masa se nebojí, i když soja ho nahradí velmi dobře.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.9.2024 15:38
Včera jsem koupil v Kauflandu 2,5kg krkovice po 109,00Kč/kg.....
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.9.2024 15:48
A na foto není prase přeštické.....možná nějací kříženci,oříškové.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

5.9.2024 16:29
vepřová BIO krkovice až 384 Kč/kg ....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.9.2024 07:38
BIO je a bude potravinami pro VIP a pro ustrašence bojících se kvality potravin. Koupit kg za cca 700 Kč je určitě cílem rodin s několika dětmi
a důchodců, aby žili "zdravě". O BIOprodukci vím své, protože ji pro sebe pokud možno produkuji taky, ale chov prasat jsem už dávno opustil. Ono je problém mít pro ně i levná BIOkrmiva, která je problém získat a hlavně
mít jistotu, že pocházejí z BIOhospodářství. K BIO se dá levně přiblížit,
ale zcela čisté BIO je buď velmi drahé a nebo pouze klamání spotřebitele.
Jako včelař jsem jednou na cyklodovolené narazil na prodej drahého BIO
medu od BIOvčelaře. Zpočátku jsem předstíral amatérství a vyptával se na
způsob chovu, proč je BIO a pomalu přitvrzoval odbornými dotazy. Nakonec
jsem byl doslova vykázán od stánku kvůli negativní reklamě. Prostě pán
byl podvodník pyšnící se certifikátem BIO a přitom se jeho způsob chovu nijak nelišil od většiny obyčejných včelařů. Nechci se rozpisovat o těch
podrobnostech, ale vždy všem zájemcům o BIO doporučuji přizvat k nákupu
oponenta a žádat vidět chov a pěstování v reálu. Pozeptat se sousedů a
taky v hospodě. Je paradoxní, že tam se dozvíte nejvíc o způsobu toho
hospodaření a i když místním koupíte po frťanu, tak se vám to vyplatí,
protože nenaletíte podvodníkovi a nekoupíte draze BIO v klasické kvalitě.
Tomu včelaři jsem měl pouze za zlé, že propagací své BIOprodukce hanil
med ostatních poctivých včelařů, jako doslova jed a něco umělého. Tak
dalece došel s reklamou svého předraženého zcela tuctového zboží.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

6.9.2024 08:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Je co dodat.Vy asi víte co je to zemědělství.Přátelé a partneři z plemenářské firmy mají na prodej i BIO inseminační dávky býků!!!.Nekecám,a nepil jsem po ránu.Svět se zbláznil.
A zrovna včera jsem koukal na zahrádce na křen a dlouuuho jsem nebyl na zabijačce.
Odpovědět
Ra

Radek

6.9.2024 10:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to v podstatě obyčejná domácí výroba , tak jak ji dodnes někteří z nás děláme . Jen ji musí prezentovat jako bio aby jim to lidé kupovali ….Pravda je že to dělají dobře , jinak by tu cenu neobhájili .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist