https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-firma-se-pokousi-o-hydroponicke-pestovani-chmele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská firma se pokouší o hydroponické pěstování chmele

30.4.2023 01:00 | MADRID (ČTK)
Zdroj | Piqsels
Sklady blízko Madridu se proměnily v pěstírnu, jejímž cílem je zachránit pivo - nejoblíbenější nápoj na světě. Pod LED osvětlením a přísným dohledem se tam pěstují rostlinky chmele. Tento způsob by podle španělské firmy Ekonoke, majitele pěstírny, mohl do budoucna zajistit dodávky důležité složky pro výrobu piva. Pěstování chmele nyní totiž ohrožují změny klimatu, píše agentura Reuters.
 

Zlatavé chmelové šišky potřebují dlouhé letní dny a mírné teploty. Tradičně se tak chmel pěstuje v mírném podnebí, v oblastech, jako je německý Hallertau, Česká republika nebo severozápad Spojených států. Výzkumy však ukazují, že častější sucha a výskyt nemocí způsobených globálním oteplováním snižují výnosy i kvalitu, což je pro pivovarnický průmysl stále větší problém.

Podle údajů pěstitelských svazů se produkce v USA loni snížila o 12 procent. V Německu klesla o 21 procenta a v České republice se výnosy snížily o více než 40 procent. Důvodem je neobvyklé horko a sucho.

Firma Ekonoke nyní hledá řešení prostřednictvím pěstování chmele v interiéru za pomoci hydroponických systémů poháněných obnovitelnými zdroji, které potřebují o 95 procent méně vody než tradiční venkovní pěstování. "Naším posláním je zachránit světové pivo," říká generální ředitelka a spoluzakladatelka Ekonoke Inés Sagrariová.

Jedenáctičlenný tým agronomů, chemiků a biotechnologů ve svém testovacím zařízení nedaleko Madridu zkouší různé kombinace světla a fertigace - míchání hnojiv a vody - a hledá "tajnou omáčku", která by nejlépe vyhovovala každé odrůdě. Konečným cílem je maximalizovat produkci alfa-kyselin a esenciálních olejů, které dodávají hořké a ovocné aroma, tak ceněné milovníky řemeslných piv.

Desítky senzorů připevněných k listům, kořenům a stonkům vysoko rostoucích popínavých rostlin měří každý parametr, od vlhkosti po hladinu CO2. Měnící se vlnová délka z LED světel dodává skladům atmosféru nočního klubu.

"Tyto chmelnice nikdy neviděly sluneční světlo, pouze naši vlastní světelnou show," říká jeden z hlavních vědecký pracovníků firmy Ekonoke Javier Ramiro.

Přísná hygienická opatření, jako jsou ochranné oděvy pro zaměstnance, pak zajišťují, že prostor je bez škůdců. Není tak potřeba pesticidů, na kterých je tradiční zemědělství často závislé.

Kvůli financování výzkumu a expanze firma Ekonoke navázala spolupráci se skupinou Hijos de Rivera, výrobcem značky Estrella Galicia. Ta nabídla i limitovanou edici piva ve stylu IPA s použitím chmele Ekonoke. Pivo se čepuje v baru v madridské hipsterské čtvrti Chueca.

Dalším krokem má být rozšíření produkce ze současných několika desítek rostlin na 1200 metrech čtverečních do tří místností po 400 rostlinách. Tato pěstírna se nachází na severozápadě Galicie. Sagrariová dodává, že v budoucnosti by bylo ideální, kdyby se vnitřní pěstírny chmele nacházely v sousedství pivovarů.

Firma je také součástí programu udržitelnosti pivovaru Anheuser-Busch InBev. Ředitel firmy pro zásobování chmelem Willi Buholzer uvedl, že důležitou otázkou u podobně slibných podniků je, zda dokážou pěstovat a prodávat i prémiový chmel, který dokáže být konkurenceschopný v odvětví s historií více než 1000 let, které má konzervativní spotřebitele.

Problémem u pěstování chmele uvnitř by podle Buholzera mohly být vysoké ceny energií. Je ale optimista a věří, že ceny energií se normalizují a pěstování v halách se stane cenově konkurenceschopné díky přidané hodnotě v podobě bezpečných dodávek speciálních odrůd a častější sklizni.

Sagrariová upozornila, že pivo nelze vyrobit bez chmele a že pivovary nechtějí omezovat produkci. Cílem firmy Ekonoke je založit vnitřní chmelnice po celém světě. Chmel by se tak dal pěstovat kdekoliv - v Madridu, Sevastopolu nebo Timbuktu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

30.4.2023 06:47
Pokud bude dostatek levné energie celoročně, tak to půjde. A nebo se bude muset platit uhlíková daň i z půdy. A vysoká.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.4.2023 08:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.4.2023 08:24
V ČR by mnohde stačilo, kdyby mohly být chmelnice zavlažovány tak, jako je to u velkoplošně pěstované zeleniny, nebo u ovocných sadů, že !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist