https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelske-vesnicky-ohrozuji-medvedi-hnedi-kteri-byli-kdysi-temer-vyhubeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělské vesničky ohrožují medvědi hnědí, kteří byli kdysi téměř vyhubeni

13.2.2024 10:45 (ČTK)
Před třiceti lety žilo ve Španělsku už jen 60 medvědů, dnes jich v zemi žije na 400.
Před třiceti lety žilo ve Španělsku už jen 60 medvědů, dnes jich v zemi žije na 400.
Populace medvěda hnědého žijícího na Pyrenejském poloostrově byla kdysi téměř vyhubena. Nyní se ale zotavila natolik, že medvědi začali ohrožovat obyvatele vesniček na severu Španělska. Regionální vláda Kastilie a Leónu proto vytvořila hlídky lesníků, kteří mají medvědy z obydlených oblastí zahánět, napsal zpravodajský server The New York Post.
 

Hlídka složená z devíti strážců hlídá obyvatele a jejich úrodu v hornickém městě Villablino a jeho okolí v provincii Palencia. Jejich úkolem je zajistit bezpečnost a zdraví ohrožených medvědů a zároveň umožnit soužití lidských obyvatel s nimi.

Pokud místní obyvatelé spatří medvěda, který může vážit od 150 do 250 kilogramů a měřit až dva metry, mají zachovat klid a zavolat na nepřetržitě fungující telefonní linku strážců. Lesníci vyzbrojení vysílačkami, brokovnicemi s gumovými kuličkami a sledovacími zařízeními vystřelí varovné výstřely, aby zvířata z vesnic vykázali.

Třiasedmdesátiletá Ángeles Orallová se bojí, že jí medvědi vyplení její zeleninovou zahrádku. "Jsme starší lidé... už to, že si nemůžeme vyjít na klidnou procházku, je smutné," postěžovala si.

Před třiceti lety žilo ve Španělsku už jen 60 medvědů, dnes jich v zemi žije na 400. "Nárůst medvědí populace vede k nárůstu konfliktů" s lidmi, řekl koordinátor hlídek Daniel Pinto.

V roce 2021 španělský tým veterinářů, biologů a horských strážců spustil program satelitního sledování těchto zvířat. Postupně se je snaží odchytávat a nasadit jim obojek s GPS, aby je bylo možné v budoucnu snadno lokalizovat.

Dosud se strážcům podařilo odchytit 12 medvědů, kteří pak byli vypuštěni daleko od vesnic. Zvýšení počtu medvědů navíc podpořilo turistický ruch v oblasti, protože lidé přijíždějí do regionu, aby je zahlédli ve volné přírodě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Josef Valenta

14.2.2024 00:01
Před více jak 30 lety jsme beze strachu spali pod širákem v oblastech výskytu medvěda i rysa /vlka/,Pohybovali se více dní v malých skupinkách nebo sami v těchto oblastech . A až na to , že mne divočáci schodili z hamaky/ na Slánském pohoří /se nikdy nic nestalo. Asi něco děláme špatně.
Odpovědět
Anyr

Anyr

14.2.2024 00:20 Reaguje na Josef Valenta
Díky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist