https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsti-policiste-odhalili-zatim-nejvetsi-ilegalni-zelvi-farmu-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělští policisté odhalili zatím největší ilegální želví farmu v Evropě Video

29.8.2018 01:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Španělští policisté odhalili zatím největší ilegální želví farmu v Evropě. Akce byla výsledkem ročního vyšetřování. / Na obrázku Jedna z želv na farmě v Mallorce, která byla 22. srpna 2018 odhalena španělskou policií.
Španělští policisté odhalili zatím největší ilegální želví farmu v Evropě. Akce byla výsledkem ročního vyšetřování. / Na obrázku Jedna z želv na farmě v Mallorce, která byla 22. srpna 2018 odhalena španělskou policií.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělská policie si zaslouží pochvalu. Podařilo se jí totiž zakročit proti ilegální želví farmě, která se svým sofistikovaným provedením i objemem chovaných zvířat řadila mezi dosud největší zaznamenané v Evropě. Akce byla výsledkem ročního vyšetřování. O podrobnostech píše TheEpochTimes.com.
 

Ostrov Mallorca si v myšlenkách spojujeme s příjemnou dovolenou. A možná právě tohoto „krytí“ zdejší ilegální chovatelé cíleně využili. Ročně sem zamíří kolem 14 milionů turistů, a v takovém objemu lidí a zavazadel je snadné něco skrýt. Na to, že sluncem zalité Baleárské ostrovy mohou mít svou temnější stránku, upozornil policisty a zaměstnance celní správy případ z února 2017. Tehdy se na letišti v Palma de Mallorca podařilo zajistit zásilku, obsahující několik pašovaných suchozemských želv, spadajících pod CITES.

Bohužel, adresa, kam měl balík v Německu směřovat, se ukázala být lichou stopou. Policisté naštěstí brzy dokázali vysledovat dva občany německé národnosti, a se zásilkou je ztotožnit. Další stopou pak byl pohyb peněz na účtech zadržených. Ukázalo se, že si na španělském ostrově platí nájem několika nemovitostí. A jejich dalším sledováním se pak nakonec dobrali až k celé ilegální želví farmě.

Želvy na farmě v Mallorce, které byly 22. srpna 2018 odhaleny španělskou policií.
Želvy na farmě v Mallorce, které byly 22. srpna 2018 odhaleny španělskou policií.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Farma se ukázala být mnohem větší, než jak působila zvenčí,“ připouštěli zaskočení zasahující policisté. „Bylo to velmi sofistikované zařízení, přímo zaměřené na průmyslový chov želv nejrůznějších druhů.“ Nechyběly líhně, plastové vodní nádrže nebo přepravní boxy. Podle veterináře byla zvířata držena ve velmi chabých podmínkách. Na místě bylo zajištěno 1100 exemplářů želv a 750 vajec. Celkem se jednalo o zástupce 62 druhů, přičemž tu nechybělo ani 14 druhů kriticky ohrožených. Například želva Kleinmannova egyptská, želva paprsčitá nebo vietnamské sladkovodní želvy Mauremys annamensis.

Přímým výsledkem policejní akce bylo zadržení dvou osob německé národnosti, a také jednoho španělského majitele obchodu s exotickým zvířectvem. Jeho úlohou bylo „čistit“ želvy, respektive zaopatřovat jim legální dokumenty. Dva ze zadržených byli podle tiskové zprávy Guardia Civil zodpovědní za chov a nezákonný obchod s plazy spadajícími pod CITES. A další tři lidé, kteří rovněž uvízli v síti policistů, jsou nyní vyšetřováni na svobodě.

O tom, jak komplikovaná byla práce vyšetřovatelů, svědčí i jejich přímá spolupráce s kolegy z Německa, Rakouska, Itálie a Francie. Bez ní by prý nebylo možné poskládat všechny střípky mozaiky dohromady.

Lidé z neziskovky TRAFFIC, kteří proti pašerákům bojují, zákrok španělské policie oceňují. „Není farma jako farma. Chovy v zajetí, pokud jsou prováděny eticky, mohou přispívat k záchraně ohrožených divokých populací. Ale tohle rozhodně nebyl ten případ. Je zapotřebí si uvědomit, že nepůvodní druhy želv, zavlečené mimo místa svého výskytu, mohou ohrožovat přírodní rovnováhu a konkurovat domácím druhům. Pokud se nezačne aktivně postupovat proti podobným farmám, bude ohrožení přírody pokračovat, a nelegální chovatelé budou i nadále profitovat ze zločinu.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist