https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/speleopotapeci-prosli-celou-podzemni-trasu-koncici-v-macose-v-moravskem-krasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Speleopotápěči prošli celou podzemní trasu končící v Macoše v Moravském krasu

15.10.2023 19:04 | SLOUP (ČTK)
Propast Macocha
Propast Macocha
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Neobvyklý a náročný sportovní výkon dnes podali speleopotápěči Jan Sirotek a Petr Chmel, kteří poprvé v historii prošli souvisle sedmikilometrovou trasu spojující Sloupsko-šošůvské jeskyně se dnem propasti Macocha a Pustým žlebem, kde na povrch vyvěrá říčka Punkva. Součástí extrémního výkonu bylo proplavání sedmi sifonů a průchod čtyřmi částmi jeskynního systému.
 

"Všechno klapalo podle plánu. Měli jsme štěstí, protože v sobotu zapršelo a mírně se zvedla hladina vody. Pokud by se zvedla ještě o metr, museli bychom akci zrušit," řekl ČTK po vynoření Sirotek.

Všechny části trasy speleopotápěči znali z dřívějších ponorů. Jejich propojením do jediné cesty chtěli symbolicky završit snahu o hledání podzemních vod mezi Sloupem a Macochou, kterou zahájil svým sestupem do slavné propasti v roce 1723 minoritský mnich Lazar Schopper.

"První pokusy o cestu proti proudu Punkvy z vývěru v Pustém žlebu podnikal už starohrabě Hugo Salm v roce 1808, ve vzdálenosti 76 metrů jej ale zastavil sifon. První pokus o proplavání vývěrového sifonu podnikl na nádech v roce 1852 vídeňský sportovec, který se málem utopil a musel být zachraňován svou ženou," uvedl k historii objevování propojení jeskyní Sirotek. Doplnil, že zásadní posun ve zkoumání těchto míst přineslo až speleopotápění na začátku 20. století.

Zkoumání nakonec přineslo zdokumentování jeskyní oddělených hlubokými sifony, poslední z nich byl prozkoumán v roce 2005 mezi Amatérskou jeskyní a Sloupsko-šosůvskými jeskyněmi.

"Právě tento sifon je nejproblematičtější místo trasy. Je velmi složitý a je těžké v něm najít cestu. Proto se v něm nechává natažená vodicí šňůra. Před začátkem ponoru pak člověk musí doufat, že ji nic nepoškodilo nebo nepřerušilo," uvedl Sirotek.

Aby dva potápěči mohli celou trasu projít a proplavat, pomáhala jim s přenášením vybavení v suchých částech přesunu skupina asi 40 speleologů. I tak speleopotápěči sedm kilometrů dlouhou trasu překonávali od 7:00 do 17:00, poté ještě pokračovali lodí po hladině Punkvy až do Pustého žlebu.

"Zažíváme velkou euforii, že to dobře dopadlo a že jsme ve zdraví přežili," řekl Sirotek po ukončení cesty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist